Лена Бориславова: Готови сме за нови избори, но след като изчерпим всички възможности

Views 70864
0 0
Снимка: БГНЕС

Готови сме за нови избори, но преди това ще направим всичко възможно да не се стигне до такъв развой. Това заяви в Ямбол Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков, цитирана от „24 часа“.

Трябва да има действащо Народно събрание, което да приеме онези 22 закона, които да гарантират едни 13 млрд. лева да влязат за българските домакинства и бизнес“, каза Бориславова.

Според нея, създалата се ситуация в парламента е сценарий, целящ да дестабилизира управлението.

По думите на Бориславова сега усилията на кабинета „Петков“ не са концентрирани в търсене на заместници на напусналите коалицията министри от партия „Има такъв народ“ (ИТН), а в посока приемане на актуализацията на бюджета и законодателните промени.

Ние разчитаме на нашите колеги, които ще сложат личната отговорност към хората, гласували за тях, над партийната принадлежност. Имаме убеждението, че такива хора има в Народното събрание и те са готови да работят с нас. Все пак става въпрос за 7 млн. граждани, които разчитат на този бюджет в условия на инфлация, енергийна криза и криза с цените на горивата„, каза Бориславова.

Припомняме, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от кабинета „Петков“ депутатите на ИТН подкрепиха актуализацията на бюджета само в социалната му част. Без много спорове депутатите от Бюджетната комисия приеха актуализираните бюджети на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Както заяви вчера лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов депутатите му ще подкрепят актуализирания бюджет в социалната му част. Така и депутатите подкрепиха тази част, но гласуваха „въздържал се“ по макрорамката.

Междувременно стана ясно, че премиерът Кирил Петков е търсил подкрепата на депутата Кирил Симеонов от ИТН. След това премиерът Петков обяви, че търси национално отговорни депутати.

Според заместник-председателя на парламента Мирослав Иванов текстовете на бюджета са сами по себе си достатъчен аргумент „всеки един народен представител с достатъчно здрав разум да ги подкрепи„.

Според Иванов се очаква от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ да направят популистки предложения при гласуването на актуализацията, които ще поставят правителството пред избор, дали да се пречупи или да запази финансовата стабилност на държавата.

В Ямбол Лена Бориславова заедно със заместник-председателя на парламента и депутат от Ямбол Мирослав Иванов присъства на откриването на нов партиен офис на партия „Продължаваме промяната“.

Припомняме, на 8 юни 2022 г. лидерът на партия „Има тъкъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението на страната.

Пръв оставка подаде регионалният министър Гроздан Караджов, който бе обявен от премиера за „брокер“. След Караджов оставка подаде и министърът на спорта Радостин Василев заедно със своите заместници.

На следващия ден председателят на 47-ия парламент Никола Минчев заяви, че ще се намерят 12 депутати от ИТН, които да подкрепят бюджета. Тогава Любомир Каримански заяви, че от ПП не могат да откраднат депутати от ИТН.

На 10 юни депутатът от ИТН Кирил Симеонов заяви, че е офериран от премиера да подкрепи управлението.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Слави Трифонов: Кирил Петков управлява като ГЕРБ, еднолично и авторитарно

Кирил Петков и ПП прави същото като ГЕРБ – управлява като ГЕРБ, еднолично и авторитарно. В случая – дуалистично, тъй като Кирил Петков и Асен Василев са едно и също лице на една монета. Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в интервю за Дарик радио“, което се […]