Кючук: Историята не може да бъде воденичният камък, който ни дърпа назад

Екип на News24sofia.eu
Views 18557
0 0

Ако се погледне геополитическата обстановка, включително и последното напрежение между Украйна и Руската федерация, това е допълнителен ангажимент на европейската интеграция на Западните Балкани. Тази позиция изрази пред News.bg евродепутатът Илхан Кючук, който е докладчик в ЕП по темата. Според него е необходимо допълнително усилие, за да бъдат интегрирани Западните Балкани в европейското семейство. Декларациите, които са правилни исторически, не могат да продължат до безкрай, трябват и конкретни действия, смята българският представител в ЕП.

Нашият конкретен случай с Република Северна Македония е деликатен, защото включва историческото минало, обвързан е с много емоционално напрежение. Заедно с това обаче не можем да гледаме постоянно към историята„, обясни Кючук.

За мен единственият повод да се вгледаме с историята е да вземем поука от нея, допълни той.

Историята не може да бъде воденичният камък, който ни дърпа назад. Точно обратното – с поуките от нея ние трябва да вървим напред и да бъдат потърсени всички възможни начини да намерим мястото си в единния Европейски съюз„, каза още евродепутатът.

Ако Северна Македония бъде част от ЕС, по думите му, ще имаме по-голяма сигурност и икономически подем. Днес светът не се разпределя на малки държави, той се разпределя на големи блокове, обясни Илхан Кючук и даде за пример САЩ и Китай. ЕС не може да бъде на 27 части, той трябва да бъде ЕС, който е разположен в това съревнование на блокове, подчерта той. Френският президент Еманюел Макрон с поставянето като акцент по време на френското председателство интеграцията на Западните Балкани е поел ангажимент това да се случи. Евродепутатът вижда ангажимент и за динамизация на процеса.

Илхан Кючук настоя на важността да се спазват човешките права и свободи. Между България и Северна Македония трябва да бъде намерено европейско решение за гарантиране на правата на българите и на черногорците, подчерта Илхан Кючук.

Според него Западна Европа не разбира историческия ни спор със Северна Македония. Европа отдавна е преодоляла такъв тип двустранни въпроси, изтъкна той и припомни конфликтите между Германия и Полша и между Унгария и Словакия. Някак си Европа, която има вече съюз на ценности, предпочита да не говори за историята като такава, а да я остави на историците, смята той. От друга страна Европа разбирала човешките права и свободи, защото те са в нейния център. „Винаги съм призовавал да акцентираме точно на тях, на човешки права и свободи като гаранция за демократично развитие„, подчерта евродепутатът.

/източник: News.bg.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

7 българи в неизвестност след пожара на ферибота, двама са в болница в Корфу

На двама все още се установява националността