Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кунчев предпочита ваксината на „Астра Зенека“ като най-лесната за поставяне и съхранение

Ангел Кунчев, снимка: БГНЕС

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев предпочита при избор ваксината на „Астра Зенека“, тъй като използването на тази ваксина е много по-лесно – и като съхранение, и като поставяне. Това обясни Кунчев в студиото на БиТиВи, като отхвърли категорично съмнения за политически или лобистки аргументи при избора на ваксини.

Има разлика в количествата, които ще получим от различни фирми, но според типа ваксина ще получим от трите по относително равни количества.

Ангел Кунчев очаква февруари месец вече у нас да поставяме и трите ваксини – на „Пфайзер“, „Модерна“ и „Астра Зенека“, а в момента, в който ги получим, започваме и да ги правим. Априлските количества са 10 пъти по-големи от заложените през март, но масовата имунизация кога ще започне зависи от конкретните доставки.

Иначе Ангел Кунчев бе категоричен, че България получава точния дял спрямо населението си – 1.55% в сравнение с останалите страни от Европейския съюз.

И за трите ваксини ще се направи изследване – около 1200 души ще бъдат проследени в период от 2 години. Ще се проследява и колко траен е имунитетът, който създава.

Главният здравен инспектор коментира и случая на разболяване на медик след като му е била поставена първата доза от ваксината. Заразяването категорично не е вследствие на ваксината – от информационната RNK не може човек да се зарази. Между първата и втората доза на ваксината човек може да се зарази, тъй като имунитет се формира едва около десетина дни след втората доза. Експертите смятат обаче, че ако човек се зарази и е ваксиниран с първата доза, ще преболедува инфекцията значително по-леко.

На въпрос как ще се борят с нежеланието на преподавателите да се ваксинират, но заявяват, че изпитват страх, Ангел Кунчев заяви, че единственият начин е истината и цялата информация. Той е готов да отиде на място и в село Бояджик, където в местното училище нито един преподавател не е заявил желание.

Ако някой си мисли, че някой друг, например държавата, мисли повече за неговото собствено здраве, жестоко се лъже, посочи Кунчев.

Здравният инспектор е обезпокоен от перспективата новият щам на COVID-19 да се разпространи у нас. Заразяването при него е драстично по-широко, а сигналите, които идват от Великобритания са много неприятни – показват експоненциално нарастване.

Ако това дойде при нас ще бъдем поставени пред огромно изпитание и ще имаме тежки проблеми, предупреди Кунчев.

Той направи все пак уговорката, че много зависи как ще съвпаднат разпространението на вируса и пролетта и лятото, когато вече се видя, че COVID-19 стихва.

Няма пълна справедливост – така отговори Кунчев да ропота на заведенията, че властите не дават разрешение за пълното им отваряне. Според здравния инспектор няма проблем ресторантите да отворят при един нормален и безопасен режим на работа. Рискът не е в нормалната вечеря, а ако тръгнеш да правиш и участваш в тържества – като започне певицата, хората и танците и като пиеш две ракии и падат ограниченията.

Иначе Кунчев е убеден, че нарушенията подобни на тези в Пловдив и София, не са единични случаи и има и други. Властите не могат да бъдат пред всяко едно заведение денонощно, затова и Кунчев заяви, че биха проверили всеки един сигнал, подаден от граждани.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

Иран отрича скоро да получи руски изтребители Су-35

Техеран опровергава информация за предстояща доставка

Руснаците не са се отказали да пътуват в Европа

Туристическите компании и визовите агенции отбелязват повишено търсене сред руснаците...

Сенатът на САЩ удължи на програмата за шпиониране на чужденци

В събота Сенатът на САЩ одобри удължаването на срока...

ЕЦТП обвинява МРРБ за снижени критерии за пътната маркировка в полза на частни фирми

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва в свое...

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ за общо управление след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img