Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кулоарен диспут между ИТН и БСП кой е по-голям борец срещу корупцията (СНИМКИ)

Снимка: Информационна агенция News24 / БТА (платена форма)

Интересен полусъвместен брифинг в кулоарите на парламента, придружен с остри реплики и подвиквания спретнаха помежду си първите лица от парламентарните групи на „Има такъв народ“ и БСП.

Всичко започна от брифинг на партията на Трифонов, на който Тошко Йорданов и Станислав Балабанов обвиниха БСП, че заради липсата на повечето от техните депутати от пленарната зала се стигна до невъзможност да бъде събран кворум при поименната проверка, което провали възможността да бъде гласуван на първо четене законът за КПКОНПИ.

Последните дни много партии се упражняваха върху „Има такъв народ“, визирам „Продължаваме промяната“ и БСП основно – как ние сме били някаква спирачка за антикорупционното законодателство. В момента в зала кворумът падна поради липсата на БСП. Вчера Александър Симов каза върховна тъпотия, че съм щял да водя листа на ДПС и че сме патерица на ДПС, а днес коалиционният партньор на пепетата (ПП) не влезе в зала, вътре имаше 15 човека, а 11 ги нямаше„, за Йорданов.

И продължи с критиките си срещу „столетницата“: „Сега този прословут закон за КПКОНПИ няма да мине дори на първо четене. Защото тези прословути борци срещу корупцията от БСП, които изнасят оръжие за Украйна, аз съм убеден, че не го правят за комисионни, изобщо, същите тези провалиха в момента заседанието. Хубаво е да се отбелязва лицемерието в този парламент.“

От своя страна Станислав Балабанов заяви, че от партията са били готови да подкрепят удължаване на работата на народното събрание, за да може да бъде приет законът за антикорупционната комисия.

И борците срещу корупцията от БСП начело с Корнелия Нинова решиха да счупят кворума. Много ми е интересно сега, а и като влезем в кампания, каква ще е поредната опорна на тези партии. Надали ще говорят за ГЕРБ, а ще говорят колко сме лоши ние от ИТН. Днес поредната им опорка падна.“

Свиленски, знам че стоиш на брифинга и се опитваш да лъжеш, но това не ти помага„, обърна се Балабанов към председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, който с няколко свои съпартийци стоеше в близост до трибуната и на висок глас репликираше и коментираше твърденията на представителите на ИТН.

Тези хора ходиха с мандата подмишница и говориха как ще пишем програми затова как ще се справим с кризата. Всъщност тези хора са били на други срещи, които пък после не се състояха след като излезе записа (от събранието на „Демократична България“). В неделя тези хора трябваше да се срещнат с Кирил Петков и Асен Василев и да градят идея как да срутят „Има такъв народ. Само че Господ гледа, а „Има такъв народ“ е на страната на истината„, обърна се към журналистите, сочейки Свиленски Блабанов.

Веднага след края на брифинга на ИТН стоящите отстрани представители на БСП решиха да направят свой, импровизиран и непредвиден такъв. И обвиниха ИТН в лицемерие – не подкрепили програмата на Корнелия Нинова, предложена вчера, а сега говорили за закона за КПКОНПИ.

Снимка: Информационна агенция News24 / БТА (платена форма)

Днес когато ДПС излязоха от залата видяха, че няма кворум, наредиха всичките си народни представители, за да кажат – ние сме борци с корупцията. Само че тях ги е страх, не искат нито Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, нито законът да влезе в реално действие„, каза на свой ред Георги Свиленски.

„Има такъв народ“ са били съгласни Асен Василев да е премиер при съставяне на правителство с третия мандат въпреки думите им против това в публичното пространство, съобщи още червеният депутат. Единственото условие било Бойко Рашков да не застава начело на антикорупционната комисия.

Казаха – Асен Василев го приемаме, приемаме законът да бъде приет на първо четене и искаме до септември да бъде срока за предложения между първо и второ четене. Това нещо може да бъде потвърдено, на преговорите не съм ходил никога сам.“

Именно тези думи на Свиленски пък провокираха Станислав Балабанов, който стоеше от страни, да влезе в амплоато си на журналист и да пита по микрофона: „Г-н Свиленски, защо лъжете“, на което му беше отвърнато: „Балабанов, на въпроси няма да ти отговарям!“.

Снимка: Информационна агенция News24 / БТА (платена форма)

След минути пък се стигна до ново завъртане на говорещите на трибуната, като депутатът от партията на Трифонов реши да опровергае твърденията на БСП. „Поименно бях споменат от г-н Свиленски, който за пореден път излъга. Той самият се обърка, докато обясняваше кой къде предлагал Асен Василев, какво къде е ставало. Категорично Асен Василев не е бил обсъждан. Самата Корнелия Нинова, която даваше изявления по време на преговорите, отричаше публично да се е говорили за Асен Василев.

Я изкарай листчето от джоба, изкарай листчето„, прекъсна го пък сега на свой ред председателят на парламентарната група на БСП.

Балабанов обаче продължи: „В желанието си за власт г-н Свиленски по-скоро демонстрира как социалисти и демократи се обединяват в жаждата си за власт. Тази истина излезе наяве и хората ще ви накажат, г-н Свиленски, на изборите за тази истина. Хората, които благославяха Бойко Рашков, саботираха гледането на първо четене на антикорупционния закон.“

Снимка: Информационна агенция News24 / БТА (платена форма)

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Украински млекопреработватели удвояват износа си за България

Украинската асоциация на млекопреработвателите предвижда да увеличи двойно износа...

Проф. Румяна Коларова: Би трябвало да помагат на служебния кабинет, отколкото да му пречат

Бойко Борисов настоя Димитър Главчев да смени Стефан Димитров. Димитър Главчев поиска оставките на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img