Кулеба: Най-добрият начин да спрем Путин е да дадат на Украйна необходимите оръжия

Екип на News24sofia.eu
Views 7521
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Украинският външен министър Дмитро Кулеба подчерта важността на предоставянето на Украйна на необходимите оръжия и търсенето на отговорност от Русия, за да се избегнат по-нататъшни зверства.

Това заяви той пред журналисти в четвъртък преди заседание на високо ниво на Съвета за сигурност на ООН, който обсъжда въпроса за търсене на отговорност на Русия за нейната инвазия в Украйна, съобщи „Укринформ“.

Принципът на териториалната цялост на всяка държава-членка е изключително важен. Ето защо ние ще използваме тази възможност за по-нататъшна консолидация на миролюбивите държави-членки на ООН. Най-добрият начин да предотвратим по-нататъшни руски зверства, да спрем Путин, е да да предостави на Украйна всички необходими оръжия, които ще ни позволят да освободим нашите територии и да спасим хората от убийства, мъчения, изнасилвания и други престъпления, извършени от руската армия на украинска територия„, каза Кулеба.

Що се отнася до борбата срещу безнаказаността, на Международния наказателен съд (МНС) трябва да бъдат дадени всички възможности да преследва виновните за престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления геноцид, както и да създаде специален трибунал, който да съди Русия за престъплението агресия, каза Кулеба. Според него обаче „по правни причини МНС не може да направи това, но престъплението агресия не трябва да остава ненаказано„.

Той каза, че Русия „никога няма да ратифицира поправка, която позволява тази страна да бъде съдена за престъплението агресия„.

Но съм сигурен, че ще намерим изход. Ще намерим решение. Справедливостта също е оръжие и е важно да го използваме пълноценно„, каза Кулеба.

Украйна ще работи с всички страни, които са готови да се борят с безнаказаността и да се противопоставят на злото на международните престъпления, добави той.

Нищо няма да ни спре. Справедливостта и специалното международно правосъдие отнема време, но ви уверявам, че заедно ще победим и справедливостта ще възтържествува„, каза Кулеба.

На въпрос как ще взаимодейства с руския външен министър Сергей Лавров, който присъства на заседанието на Съвета за сигурност, Кулеба каза: „Ще спазвам социална дистанция с него„.

В четвъртък, като част от седмицата на високо равнище на 77-та сесия на Общото събрание, Съветът за сигурност на ООН провежда заседание за борба с безнаказаността във връзка с руската война в Украйна.

Припомняме, че по-рано днес Лавров заяви, че всички цели на руската специална военна операция в Украйна ще бъдат постигнати, „независимо колко време ще отнеме това„. Той каза това в интервю за списание Newsweek.

С действията си за подхранване на русофобски неонацистки режим в Украйна, с военното си разширяване и превръщането на територията ѝ в плацдарм за възпиране на Русия Западът не ни остави друг избор, освен да проведем специална военна операция„, заяви Лавров.

Той припомни, че целите на руската военна агресия са защита на населението на Донбас, премахване на заплахите за сигурността на Русия, демилитаризация и денацификация на Украйна.

Всички те остават актуални и ще бъдат изпълнени, независимо колко време ще отнеме това„, подчерта Сергей Лавров.

Министърът също така отбеляза, че Русия „ще устои на всякакъв санкционен натиск„.

Френският президент Еманюел Макрон призова световната общност да окаже „максимален натиск“ върху руския президент Владимир Путин, за да спре военната си агресия срещу Украйна.

На 21 септември руският президент Владимир Путин направи обръщение към руснаците, за да обяви частична мобилизация. Решението е взето поради необходимостта от запазване на суверенитета на Руската федерация, обясни Путин.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Донев: Да си подадем ръка в името на Съединението и Независимостта

Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението. Преуспяването на България е единствената ни цел. Това заяви премиерът Гълъб Донев при тържественото честване на Деня на Независимостта във Велико Търново. След 10 дни ни предстои да направим избор, който ще определя идните дни на България. Избраните депутати […]