Кубовете ни в РСМ могат да са само провокация заради имената си, според Ковачевски

Екип на News24sofia.eu
Views 2525
0 0
Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Още когато се отваряха тези клубове казах, че те могат да представляват единствено провокация, заради имената, които им бяха дадени, които будят негативни чувства в гражданите, защото са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават.“

Това каза в отговор на въпрос за стрелбата по културния клуб на сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че още тогава е призовал гражданите към достойно и европейско поведение. Ковачевски припомни и приетите поправки в Закона за сдруженията и фондациите, забраняващи имена, които в страната се смятат за спорни и са свързани с определени исторически периоди. Поправките в закона за сдруженията касаят и вече съществуващите клубове, като те имат тримесечен срок, в който да променят имената си.

Според него сътрудничеството трябва да се осъществява през официални културно-информационни центрове, какъвто Република Северна Македония има в София и смята да отвори и в Благоевград, а България – в Скопие.

По думите на Ковачевски министерствата на културата са в комуникация и „скоро ще имат среща“.

Утре официално ще бъде открита нова сграда на Културно-информационния център на България в Скопие, в присъствието на министрите на културата на България Велислав Минеков и на Република Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Кирил Петков към Нинова: БСП гласува с дявола за 15 депутати

В спор влязоха лидерите на „Продължаваме промяната“ и БСП Кирил Петков и Корнелия Нинова по време на дебата за промените в Изборния кодекс на второ четене. Петков взе първо мнение по темата днес, обръщайки се към парламентарни групи, които искат промените за връщане на смесен вот на изборите. Към ГЕРБ […]