Реклама

https://www.gerb.bg/bg

КТ „Подкрепа“ настоя за бюджет, Радев нямало да нарежда на служебния кабинет

Снимка: архив БГНЕС

Ножът е опрял на гърлото на кокошката, която снася златните яйца. Така се изрази лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по време на срещата на синдикатите с президента Румен Радев за заложената политика в Плана за възстановяване и устойчивост за затваряне на въглищните централи у нас.

Манолов призова да се направят спешни промени в Плана за възстановяване.

Румен Радев увери синдикатите, че се търси решение и ще съдейства комуникацията им да стане активна и пълноценна. България не може да се откаже от базовите си мощности, което би било равносилно на самоубийство, категоричен бе държавният глава.

От своя страна икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова посочи, че президентът няма разговори с вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов, защото той не съществува и е неефективен. Ако не започнем преговори за промяна на ПВУ трудно бихме могли да ги приключим в първите месеци на следващата година, което ще се отрази пагубно върху работата на мините, предупреди тя.

Къде е по-важно в момента да се вложат средства? Според КТ „Подкрепа“ е по-важно средствата да бъдат насочени към българските работници.

Да влезем в Клуба на богатите, когато ни карат да си свалим и последната риза не е добре за нас„, отсече Григорова. Според нея точно това предлага на служебното правителство с навнасянето на базов бюджета за догодина в парламента. Българският политически елит може да бъде безотговорен и с редовно правителство, но гражданите трябва да оцелеят, настоя тя.

Радев отговори на критиките на Ваня Григорова. Той заяви, че има диалог със служебното правителство, но няма да му нарежда какво да прави – дали да внася базов бюджет или не. Ако погазим разделението на властите, държавата може да тръгне в една или друга посока, каза още президентът.

КНСБ се чудели къде да ходят да говорят с институциите за доходите на хората. Политиците идват и си отиват, а работещите остават, посочи Пламен Димитров.

Според него президентската институция е най-голямата котва в момента и да се иска рамка, от която политиците да не излизат и да направят бюджет. Ако няма редовен кабинет, служебният кабинет да изпълнява рамката с бюджета и да не вкарва България в дългова спирала, настоя Пламен Димитров.

КНСБ предупреди, че София е само началото на кризата.

Румен Радев увери синдикатите, че нито служебният кабинет, нито президентът участват в политическо наддаване. Служебният кабинет няма да ходи на избори, нито аз ще ходя на избори, а това са експерти, които да свършат работа за 3 месеца, докато няма редовен кабинет.

Той увери, че служебното правителство работи за дефиниция за енергийно бедни. Имам уверението, че работата ще бъде приключена и ще върви заедно като механизъм със Закона за енергетика и Закона за отнемане на свръхпечалбите. Сериозна работа се върши и Радев се надява до дни да има резултат и да има сериозни компенсации за гражданите и за юридическите лица за горивата.

Радев увери синдикатите, че ще има среща с тях в Министерски съвет за уточняване на дефиницията за енергийна бедност. Каквото може да се направи, държавният глава ще настоява да се направи. Радев още веднъж призова депутатите да намерят консенсус не на всяка цена, но да има редовно правителство, за да се поеме дългосрочен ангажимент за политика по доходите.

Финансите са много сложна материя и е въпрос на баланс. Разговорите да не се дават пари за F-16, а на някои хора им са се забили грипени в главата, а все още няма нищо официално„, коментира Радев макар и задочно темата за бойната авиация на армията. Когато държавният глава наложил вето на първия договор за Ф-16 бил сам и никой не излязъл да протестира. Въпросът бил начинът на даване на средствата и какво придобиваме с това.

Ще стане така, че да имаме тези способности ще излезе така, че скритите разходи, които българското правителство изманипулира ще излязат наяве и сега излизат. Само с осем изтребители не можем да свършим работа и затова застанах зад покупката на вторите осем Ф-16„, обясни Радев.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И вторият обвиняем с Петя Банкова влезе в спешното (ОБНОВЕНА)

Задържаният за контрабанда Стефан Димитров е откаран от следствения...

Летище „София“ отмени полети заради атаката на Иран

Израел затвори за полети въздушното си пространство

Руснаците превзели Богдановка и настъпват към Часов яр

Руската армия в Донецка област е окупирала село Богдановка...

Google уволни 28 служители заради протести срещу договор на компанията с Израел

В отговор на седящи демонстрации против договор с Израел на стойност...

Семействата на германските дипломати напускат Иран

Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид...

От понеделник ЦИК започва регистрацията на партиите за изборите

Централната избирателна комисия обяви, че на 15 април 2024...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img