Реклама

https://www.gerb.bg/bg

КСНС след спорове и обвинения приключи без консенсус (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / БТА

Без разбирателство по основните теми приключи Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.

Темата с актуализацията на бюджета, която не бе сред официалните точки в дневния ред на заседанието, но, оказва се, е била разисквана най-много, внесе сериозно разминаване сред парламентарно представените политически сили.

Единствено Тошко Йорданов от „Има такъв народ “ не направи коментар след срещата пред журналисти.

Няма как приемането на актуализацията да бъде обвързано с конституционни процедури и по-конкретно – с връчването на следващия мандат за съставяне на правителство, заяви след срещата Десислава Атанасова, която бе единственият представител на ГЕРБ при президента.

Няма да има общо становище, което да бъде изявено публично, защото темата за актуализацията на бюджета, на която бе посветена огромна част от този консултативен съвет, е тема, която трябва да се коментира в парламента. Има ред други предизвикателства пред държавата„, отсече правното острие на ексуправляващите.

ГЕРБ не са получили ясни срокове от страна на президента кога ще им бъде връчен вторият мандат. Категорични остават и в позицията веднага да го върнат на държавния глава. „Не бива да се бави връчването нито на втория, нито на третия мандат„, категорична бе Атанасова.

Десислава Атанасова, снимка: БГНЕС

Някакъв консенсус, макар и неясен в конкретен план, е бил постигнат по темата с мигрантския натиск, каза на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тази част бе много сериозна, получихме достатъчно информация, която не мога да ви кажа, тъй като е класифицирана. Забележителен консенсус на фона на споровете по другите теми„, отчете Нинова.

Партиите са се разбрали по отношение на нуждата да бъдат отпуснати допълнителни средства на МВР за справяне с кризата, но армията засега не е предвидено да се намесва, уточни още тя.

БСП ще гласуват на първо четене за актуализацията на бюджета, но с идеята в нея да бъдат внесени актуализации. Не следва това да бъде поставяно като условие за връчването на трети мандат, на едно мнение с ГЕРБ са от „столетницата“.

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

В крайна сметка констатацията беше, че крайното решение за актуализацията на бюджета ще бъде взета в парламента„, потвърди и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Единственият шанс за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящия парламент е чрез третия мандат, но ДБ няма да подкрепи правителство, ако то бъде предложено от БСП, преповтори позицията си Иванов. Няма и дори аритметични шансове да бъде съставен кабинет, ако от „Има такъв народ“ не променят позицията си за неучастие в разговорите след връчването на третия мандат, когато и да стане това, заяви още лидерът на „Да, България“.

И от „градската десница“ имат забележки относно проектобюджета, макар и решението дали ще го подкрепят или не, ще бъде взето след вътрешнокоалиционен съвет.

И конкретните резерви – бюджетът бил конструиран върху очаквания за сериозни финансови инжекции, които да дойдат по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, който, за да бъде приет, е нужно редовно правителство, изтъкна Иванов.

Друго условие на ЕК било да има реална съдебна реформа и в енергийния сектор.

Христо Иванов, снимка: БГНЕС

Притеснена съм от липсата на базово съгласие по важни въпроси„, скептична бе след края на съвета Мая Манолова. Но потвърди обаче – все пак по въпроса за мигрантската криза и нужните стъпки за решаването й имало съгласие.

ИСБГНИ ще гласува за актуализацията на бюджета на първо четене, но ще настояват за поправки. Не са съгласни с методиката за увеличаване на пенсиите, предложена от служебния кабинет, а искат пълно преизчиславане.

Фактът, че нямаше общо изявление, е знак за хората, че сме на прага на една трудна есен, че няма желание от страна на партийните лидери да разговарят и да постигнат решение по важни за всички теми„, горестно отбеляза Манолова.

Ако не се постигне актуализация на бюджета, служебният кабинет ще е с вързани ръце и няма да може да реагира на очакващите се проблеми„, добави тя.

Мая Манолова, снимка: БГНЕС

Припомняме, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна заседанието първи и предсрочно именно защото КСНС се е отклонило от зададените теми и от рамките на своите правомощия и се е занимавал с актуализацията на бюджета.

Такава критика изказа и председателят на Народното събрание Ива Митева, която избегна журналистически въпроси.

Кирил Петков и по-конкретно гражданството му също е станало тема в началото на КСНС.

По думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ е била повдигната темата дали на първо място той има право да присъства на консултативния съвет. „Считаме, че в момента г-н Петков е неясно какво гражданство има. Все пак на този консултативен съвет нивото на класификация е поверително и не може гражданин на чужда държава да присъства на такива разговори„, заяви тя.

Петков е бил запитан дали е с канадско гражданство, но той не е отговорил на въпроса, твърди представителят на ГЕРБ.

По думите й всички парламентарни сили, с изключение на „Демократична България“, са гласували Петков да напусне залата, но това не е било прието.

Думите на Атанасова обаче бяха отречени от Мая Манолова, която заяви, че е гласувала Кирил Петков да остане на КСНС.

Докладът, който той представи относно състоянието на икономиката и предизвикателствата пред бизнеса, бе много важен„, аргументира гласуването си тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе уклончива по отношение на това дали е гласувала ли е или не против оставането на Петков в залата.

Искането той да напусне бе крайно. Да, нека се изчака отговорът от Канада, но съветът започна лошо„, защити все пак косвено министърът на икономиката тя.

Идеята на консултативният съвет е да не се изнася информация отвътре, затова ще се въздържа от коментар“, лаконичен по темата бе от своя страна Христо Иванов от „Демократична България“.

Кирил Петков, снимка: БГНЕС
Ива Митева и Румен Радев, снимка: БГНЕС
Тошко Йорданов, Стефан Янев и вътрешния министър Бойко Рашков, снимка: БГНЕС
spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img