Кризисният щаб открехва затръшнатата врата към „Газпром“

Views 1770
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Заради газовата криза в странатаслужебното правителство обяви, че още през следващата седмица ще бъде обявен търг за краткосрочни доставки на втечнен газ. В студиото на Нова телевизия служебният зам.-министър на енергетиката и представител на кризисния щаб Еленко Божков заяви, че една от целите на търга е хипотетично заместване на количествата от 7-те танкера.

Припомняме, че срокът офертата да бъде потвърдена и приета е 19 август, както обяви предишното правителство.

И Божков разкритикува оставеното, тъй като офертата била само за танкерите, а не се знаело и не било договорено нито къде, нито на каква цена тези танкери ще се разтоварват и как газът ще стигне до границата на България. Всичко това допълнително ще оскъпи цената му, заяви Божков. Какво обаче конкретно ще предприеме правителството и въпросният кризисен щаб, така и не стана ясно, като Еленко Божков на не един въпрос отговори с обяснението, че работят едва от два дни и не са имали време да се запознаят с цялостната картина. Въпреки това Божков увери, че щабът работа като добре смазан двигател, който постепенно увеличава оборотите.

Уверено обаче извади таблица със цените на синьото гориво към днешна дата, от която се вижда, че цената на руския газ е най-ниската. Не стана обаче ясно тази цена от къде е извлечена – дали е от свободния пазар или цена по дългосрочен договор.

Еленко Божков защити тезата, че България и българските власти трябва да разговарят с „Газпром“ за дългосрочен договор. „Има една илюстративна приказка за болния и леглото. Затръшната врата се открехва трудно. А вратата е затръшната от нас“, заяви още той в отговор на въпрос дали са търсили контакт с „Газпром“.

„Условията на „Газпром“ са добри поне за три европейски държави. Защо да не използваме това“, попита Божков и допълни, че всяка една опция трябва да се използва, „независимо каква буря ще ни брули“. Божков потвърди в отговор на въпрос, че евентуални разговори с „Газпром“ ще се водят от българското правителство. На този етап той обаче не знае от страна на „Булгаргаз“ какво е направено, тъй като шефът на държавното дружество бил в отпуска – дошъл на заседанието с ваканционен тен, както се изрази не без възмущение Еленко Божков. Той не знаел нито цени, нито оферти и не бил подготвен.

По думите на Божков доставките за България до месец септември тази година са уредени, но под въпрос са следващите три месеца. „Има един дефицит – 1/3 не ни достига от това, което ни трябва – и със седемте танкера, и с азерския газ. Трябва да намерим за тези три месеца допълнителни количества и затова се обявява този търг“, обясни по-късно в разговора заместник-министъра на енергетиката, като така опроверга предишното си твърдение.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Родители нападнаха лекарка в Шумен, защото детето им не било прегледано веднага

Прокуратурата им повдигна обвинения