https://www.gerb.bg/bg

Кремъл обвини Макрон, че е готов за пряко участие в украинския конфликт

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Президентът (на Франция Еманюел) Макрон демонстрира абсолютна подкрепа за режима в Киев и декларира готовността на Френската република да участва пряко във военния конфликт“, каза прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. „Смятаме, че тези изявления са много, много провокативни, повишаващи напрежението на континента и не водят до нищо положително.“ Думите му са цитирани от Би Би Си.

В четвъртък френският президент каза, че Париж ще прехвърли изтребители Mirage-2000-5 в Украйна и ще обучава украински пилоти.

Те ще позволят на Украйна да защити своята територия и въздушно пространство„, каза Макрон в интервю за френски медии.

Според него Франция също ще участва в програмата за обучение на 4500 украински войници, но „не говорим за обучение на войници в зона на бойни действия„, така че това „няма да означава ескалация„.

Макрон и Зеленски разговарят днес в Париж.

Очаква се те да подпишат две споразумения, предоставящи на Украйна 650 милиона евро заеми и безвъзмездни средства за подкрепа на местните власти и критичната инфраструктура, особено енергетиката, която е под постоянни руски атаки.

Френският президент говори след церемонията по възпоменанието на Десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., на който присъства и украинският президент Володимир Зеленски.

Миналата седмица „Файненшъл таймс“ писа, че Франция се опитва да събере коалиция от европейски държави, готови да изпратят военни инструктори в Украйна.

Очаква се Макрон да представи плана си тази седмица. Той предвижда френски войници да обучават украинските военни, включително за разминиране, ремонт и поддръжка на военно оборудване.

Франция вече е провела разговори с няколко държави, включително Естония и Литва, които са изразили готовност да участват в мисиите за обучение, съобщи FT.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кои американци се намират в руски затвори и за какво са осъдени?

В последните години редица американски граждани бяха задържани и...

Съдът в Хага обяви израелските селища в палестинските територии за незаконни

Най-висшият съд на ООН, Международният съд в Хага, заяви...

Ивелин Михайлов ожали края на Исторически парк

"Паркът и всичко, което правя, е към своя край"

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев: Политическата ни система е тежко заболяла (ВИДЕО)

Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като...

Йордан Цонев вижда страх от силно и реновирано ДПС

Ние, които сме в екипа на Пеевски, категорично сме...

Италианската полиция освободи 33 земеделски работници, държани като роби

Италианската полиция освободи 33-ма индийски земеделски работници, държани като...

Малко над 1000 фирми са фалирали през второто тримесечие на 2024 г.

Новорегистрираните правни единици у нас през второто тримесечие на...

Ердоган: Искаме мир в Сирия

Отново даде сигнали за затопляне на отношенията

Два военни хеликоптера гасят пожара край Стара Загора

Армията всеки ден участва в борбата с пожарите

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg