Красимир Вълчев: Мислим за две пролетни ваканции за учениците – през април и май (ВИДЕО)

Просветният министър беше в Шумен, където стана ясно, че е предложен за водач на листата на ГЕРБ там

Прочитания 5398
0 0
Снимка: БГНЕС

Пролетните ваканции за учениците може да бъдат две – от 3 до 11 април и от 29 април до 9 май. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Шумен, където официално откри нови STEM центрове за иновативно обучение в две училища.

Предложението все още не е окончателно одобрено, но се обсъжда, а според министъра има и предимства, като това, че ще има една по-кратка и една по-дълга ваканция, освен това се обхващат и дните около Гергьовден.

Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни в другия случай, ако останат разпокъсани, коментира просветният министър.

По думите му няма да има промени в образователния материал, тъй като няма тематично изоставане за учениците от 12 клас, които ще завършат средното си образование тази година и им предстоят матури.

Преди ден Отрасловият към МОН предложи също да има две ваканции, но с други дати – от 18 до 21 март, и от 29 април до 9 май. Идеята е да се облекчи натовареност на учениците при редуването на присъствено обучение и обучение в електронна среда.

Засега, по графика за тази учебна година пролетната ваканция е предвидена от 3 до 11 април за учениците от 1-ви до 11-и клас, само за 12-и клас е малко по-кратка – от 8 до 11 април.

Иначе в Шумен просветният министър откри два STEM центъра – в средните училища „Йоан Екзарх Български“ и „Трайко Симеонов“.

Това са първите от общо пет технологични училищни центрове в Шуменска област. Изградени са с финансиране по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

Факт е, че когато са в модерна среда, учениците учат много повече и съответно мотивацията им за учене е по-голяма. Това не са просто модерно обзаведени кабинети, а и модел на учене – обучени преподаватели за преподаване с иновативни методи, коментира Вълчев в СУ „Йоан Екзарх Български“.

Красимир Вълчев е предложен за водач на листата на ГЕРБ в Шумен за предстоящите парламентарни избори, пък обяви областният лидер на партията и кмет на града Любомир Христов. По думите му в четвъртък вечерта изпълнителната комисия е утвърдила листата на ГЕРБ Шумен. Самият Вълчев не коментира номинацията си.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Костадин Ангелов: България е договорила допълнителни дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" (ВИДЕО)

Може ли да внесем руската ваксина "Спутник V"?