Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Коя партия печели от скандала от САЩ?

Две основни послания отправя САЩ – едното към съдебната власт, че не може хора, към които има съмнения, да бъдат играчи на политическата сцена, а ние виждаме, че има такива, второто послание през Делян Пеевски е към прокуратурата – че има голям списък и проверките трябва да важат към всички. Това коментира пред бТВ политологът проф. Антоанета Христова.

Нейното мнение – „ЕС е много бавен в реакциите си по скандала със САЩ, но американската позиция е активна и се намесва в периода на предизборната кампания в България, наблюдават се сериозни явления, които са в контрапункт на борбата с корупцията. А това в САЩ са принципи, които са контролирани и прилагани„.

Политологът Иван Киряков анализира, че такива разследвания прокуратурата е водила, „но обикновено се стига до прекратяване на производство заради липса на доказателства, към нея не можем да имаме никакви очаквания, защото прокуратурата от години се влияе и ориентира по политическите играчи и ситуацията„.

До края на изборния ден няма да очакваме никаква реакция или вяла, която няма да доведе до реакция, категоричен е той.

Относно това САЩ да има стратегически интерес в региона – Това е геополитически интерес заради сблъсъка с Русия на глобално ниво. За тях е важно политическите сили да бъдат на тяхна страна – това е натискът, категоричен е Киряков.

Христова добави, че е ясно, че се атакува прокуратурата и съдебната власт. Ако не разберем това послание, ние продължаваме да си притегляме акцента там, където ни е удобно. Ако има кой да чуе – мислете за последствията, които ще има през призмата на корупцията върху политиката, обясни тя.

Има доказателства – голяма част се знаят – през американското правителство и посолство в България, уточни Киряков.

Тези неща не са имали ефект върху резултатите от изборите досега, категоричен е той.

Ако са казали А, да кажат и Б, поиска Антоанета Христова и настоя да кажат кои са тези хора и има ли корумпирани. Имаше снимков материал, на който се видя кой влиза в офиса на Васил Божков… Всички подозрения попадат върху Бойко Борисов, който не е имал никаква връзка, освен чрез даването на една пура, коментира още политологът Георги Киряков.

На коя партия и резултата й ще повлияе скандалът от САЩ: Антоанета Христова смята, че резултатът на партията на Васил Божков – „Българско лято“ ще расте, защото в тази посока вървяха очакванията предвид добрата организация на предизборната кампания. Може обаче да има негативен ефект върху „Българско лято“, но истинските избиратели не се влияят от тези неща, е мнението на политолога.

Силната подкрепа на ДПС ще дойде пък от секциите в Турция, не би могло този скандал да има негативен ефект, смята проф. Христова.

Ефектът ще е положителен за „Демократична България“ и за президента Румен Радев на президентските избори, смята Иван Киряков.

Христова обаче уточни, че ще има ефект и за партия ГЕРБ, а за Радев може да е косвен.

Журналистът Асен Агов пък коментира, че санкциите на Министерството на финансите на САЩ са много по-сериозни, тъй като там се следи целият паричен поток и то е водещо при вземането на решения, следва Пентагонът, „Съветът за национална сигурност, следва Държавният департамент и бюрото на президента. Не може да има съмнения, че няма доказателства, а България е единствената страна, която получава такъв брой санкционирани, тоест ние сме на ръба да се превърнем в държава с хибридна демокрация„, коментира той.

По думите му българските реакции са напълно неподходящи и некомпетентни, а „селяндурската логика“, че като си купим самолети F-16, ще си оправим нещата, не върви.

Посланието на САЩ е „Приятели, ние знаем“. Показват се две неща – че дипломатическата служба не си е свършила работата и не е посъветвала как да постъпим, а ние нещата си ги знаем. Нито службите са си свършили работата, нито прокуратурата, защото е смешно онова, което прави Делян Пеевски, който ден преди това нападна МВР, сега се обърна палачинката и казаха: Ще разследваме.

Смята, че американският посланик Херо Мустафа проявява хиперактивност и трябва да си зададем въпроса защо тя прави всички тези срещи. Корупцията трябва да бъде преборена в България, защото тя ни струва много скъпо, смята още Агов.

Той смята, че „ЕС се държи инертно към тази ситуация заради факта, че ЕНП не иска да влиза в остър конфликт и изпитва лоялност към един от своите членове„.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

Държавният секретар Антъни Блинкън в понеделник повтори позицията на...

Премиерът на Литва посочи пътя на победата над Русия

Кремъл застрашавал световната сигурност

Ръстът на заплатите в СОС – справедливо разпределение на средствата, за Ваня Григорова (ВИДЕО)

Според нея трябва да се инвестира в условия на труд и възнаграждения, особено в дефицитните професии

Пиарът на ГЕРБ: Тези хора нямат връзка с реалността! (ВИДЕО)

Пиарът на ГЕРБ изригна след обръщението на Николай Денков...

Ройтерс: Какво знаем за афганистанския клон на „Ислямска държава“, ударил Москва

"Ислямска държава" - провинция Хорасан (ISIS-K) е регионален клон на...

МВР шефът бил поканен от Кирил Петков да влезе в кабинета

"Не знам какво против мен имат, може би не се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img