Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кой за кого гласува на президентския вот

Кой за кой кандидат-президент е гласувал, показва разбивка на резултатите, изготвена от „Галъп интернешънъл“.

За Румен Радев данните сочат, че средната възраст на подкрепилите го избиратели е над 60 г. Почти еднакво одобрение обаче събира и сред възрастовите групи 18-30 г. и 31-60 г. За неговия основен опонент – Анастас Герджиков, пък гласа си са дали най-много хора между 31 и 60 г.

За разлика от тях, останалите трима кандидат-президенти, получили най-висок резултат – Мустафа Карадайъ, Лозан Панов и Костадин Костадинов, печелят симпатиите на най-младия електорат – 18-30 г.

По отношение на разпределението на гласовете по местоживеене се оказва, че най-много подкрепили Радев са хората от областните или други градове, а не толкова от столицата. Поддръжниците на Герджиков пък са основно в София.

Настоящият президент събира и най-голяма подкрепа сред пенсионерите спрямо работещите и незаетите. За сметка на това за Герджиков повече избиратели в трудова възраст.

Радев са подкрепили 93% от гласувалите за БСП на тези парламентарни избори, 86% от електората на ИБГНИ, 80% от подкрепилите ПП и 78% от поддръжниците на ИТН.

За Герджиков пък вота си са дали предимно 86% от избирателите на ГЕРБ и 26% от симпатизантите на ВМРО.

Мустафа Карадайъ категорично обира подкрепата на поддръжниците на ДПС, а Лозан Панов – тази на „Демократична България“. Костадин Костадинов пък логично разчита на вота на гласувалите за „Възраждане“.

71% от гласувалите за Радев и на президентските избори през 2016 г. са повторили вота си и сега.

81% от подкрепилите преди 5 г. кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева пък този път логично са пренасочили гласа си към Анастас Герджиков.

Мустафа Карадайъ и Лозан Панов събират най-голяма подкрепа в процентно съотношение на тези президентски избори от избирателите, гласували през 2016 г. с „Не подкрепям никого“.

А сега и нещо любопитно – кой гласува за Луна? Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.

Кой гласува за Луна? Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кремъл: Изземването на замразени руски активи би създало опасен прецедент

Всяко действие на Съединените щати за изземване на замразени...

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия...

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май...

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img