Ковачевски: РСМ има ясна цел – старт на преговорите за членство в ЕС

Views 10857
0 0

Република Северна Македония има ясна цел – старт на преговори с Европейския съюз.“ Това заяви в интервю за Ал-Джазира македонският премиер Димитър Ковачевски, съобщцава Нова Телевизия. По думите му наложеното вето прави Северна Македония и Албания заложници на разширяването на ЕС. „Това трябва да е ясно за всички страни членки на ЕС и затова Брюксел трябва да отвори възможно най-скоро преговорния процес за Северна Македония и Албания„, допълни той.

Ковачевски посочи, че договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите. Той заяви, че ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по темите от миналото, няма да има големи проблеми. Премиерът бе категоричен, че трябва да се намерят решения с България, които да запазят достойнството на хората и институциите в двете държави.

Димитър Ковачевкси подчерта, че е знаел, че пътят към ЕС няма да е лесен и никога не се е обвързвал с дати, за да не подгрява ненужно очаквания в Северна Македония, за да няма и разочарования. Според него страната му е изпълнила всички условия за започване на преговори, което е потвърдено от четири последователни положителни доклада на Европейската комисия.

Премиерът посочи, че македонското законодателство е хармонизирано на 45% с европейското. Ако погледнем анализа на страните, които от 10 години преговарят с ЕС, много ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние все още не сме започнали преговори. „Имаме напълно хармонизирана с ЕС външна политика и от тази гледна точка решението зависи само от страните членки на ЕС и правителството на България„, каза още Ковачевски.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Драгомир Заков: Ако пратим сега оръжия на Украйна, оголваме нашата армия

В момента е важно да има работещо правителство и парламент. Това заяви военният министър Драгомир Заков пред БТВ. По темата за разпадналата се коалиция и въпроса дали правителството ще оцелее като правителство на малцинството, Заков коментира, че българската политическа класа е изправена пред тест за държавност. Пред страната има много […]