Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ковачевски: Няма да преговаряме за нашите идентичност и език

Разговорите с България ще продължат, но никой не може и няма да преговаря за идентичността и езика на македонския народ. Това заяви днес лидерът на СДСМ и кандидат за премиер Димитър Ковачевски пред парламента в рамките на дебата за избор на ново правителство на Република Северна Македония, съобщи МИА.

„По пътя към ЕС обаче ние сме изправени пред предизвикателства, които двете правителства, на Северна Македония и на България, са решени да разрешат чрез диалог и сътрудничество„, каза Ковачевски, цитиран и от БТА.

Македонските и българските граждани се интересуват повече от икономиката, обмена в културата, образованието и младите хора и от транспортната инфраструктура. Това са въпроси, по които имаме нужда да си сътрудничим повече. Историята принадлежи на историците, но въпросите на нашата идентичност са основите на нашата нация и държава“, отбеляза кандидатът за премиер.

Правителството няма дилеми: никой не може и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ или за исторически и научно потвърдената специфичност и уникалност на македонския език„, каза той.

Кандидатът за премиер заяви още, че Северна Македония ще продължи своята политика на добросъседство, като засили сътрудничеството с всички съседни страни.

Разговорите с Република България ще продължат и ще се засилят, защото ние сме приятелска страна, която развива добросъседски отношения и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем присъединителни преговори с ЕС. Правителството освен това ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички наши съседи, като инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като „Отворени Балкани„, каза Ковачевски.

Той определи изграждането на Коридор номер 8, който свързва Северна Македония с Албания и България, като стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Кирил Петков посъветва ГЕРБ да се отърсят от Пеевски

"Господин Пеевски и Господин Борисов не притежават тази държава....

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

Иран осъди на смърт известен рапър

Иран осъди на смърт известен ирански рапър за подкрепа...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Новият пакет военна помощ на САЩ тръгва за Украйна до дни

Първите доставки на американска военна помощ, включително тактически ракети...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img