Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ковачевски: Френското предложение в тази форма не е приемливо за нас

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Предложението на френското председателство за отблокиране на европейския ни път в този вид, в който е в момента, е неприемливо за мен, президента, правителството, коалиционните партньори и гражданите на Северна Македония, каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама след срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел. Думите му цитира скопското електронно издание „Нетпрес“.

Той добави, че ако се постигне разбиране за македонските позиции по време на френското председателство, правителството е готово да започне преговори по тях, за да могат преговорите да започнат до края на юни.

Ковачевски подчерта, че гражданите могат да бъдат спокойни, защото винаги на преден план са стратегическите интереси и цели на държавата, както и това, че никой не може да им наложи решение.

Всички 27 лидери, всичките 27 нации и всичките 27 държави, които се присъединиха към Съюза, всички гордо се присъединиха с цялото си разнообразие и взаимно уважение към многообразието. Нищо от това не беше проблематично по европейския път. Трябва с гордост да се присъединим към ЕС, като изпълним всички критерии за членство,“ подчерта Ковачевски. Той повтори ключовите елементи, които според него биха могли да направят предложението приемливо. Това са ясни формулировки за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност, историческите въпроси не трябва да са критерии в рамката на преговорите, преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди процедурата за конституционни промени с вписването на българи, хървати и черногорци в преамбюла на Конституцията на РСМ и твърди гаранции както от България, така и от ЕС, че София няма да поставя нови изисквания извън това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който все още не е хармонизиран с българска страна.

Той добави, че всяко решение ще трябва да бъде взето след консултация с държавните институции.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи сутринта призова чрез „Туитър“ българския парламент и партиите да „изпълнят своите“ ангажименти и да вкарат в днешния дневен ред френското предложение за стартиране на преговорите с Република Северна Македония и Албания. Той очевидно не е запознат с последните новини от Народното ни събрание, което за втори пореден ден не успя да събере кворум и да започне заседанието си.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Шофьор блъсна пияна жена в Силистра

След употреба на алкохол 27-годишна жена беше ударена от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

Мъж, обвинен в убийство във Великобритания, искал да убие още хора

Мароканец, обвинен в убийство на пенсионер "в името на...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

Предадоха на съд насилник рецидивист, пребивал системно родителите си

Прокуратурата в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img