Ковачева настоя за ясни усилия за гласуването в чужбина

Прочитания 913
0 0
Диана Ковачева, снимка: БГНЕС

За мен е изключително важно да бъдат положени видими, ясни и категорични усилия от страна на дипломатическите и консулски представителства по места, за да може да бъде направено всичко възможно българите в чужбина да гласуват.

Това заяви омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ за гласуването на предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Тя обясни, че изключително важно е всички хора, които имат право на глас, да упражнят своя глас.

Важно е по какъв начин карантинираните хора ще могат да гласуват, но въпросът е как ще бъде организирано практически гласуването с мобилните екипи, каза Ковачева.

Много е важно хората в чужбина да имат своя шанс да гласуват, но тук е много важно да е видимо, че всички усилия са били положени, призова тя.

Според нея видеонаблюдението при броене на бюлетините не е пречка за изборите.

Важно е да има прозрачност, но е важно да няма видеонаблюдение в тъмните стаички, където хората гласуват, посочи омбудсманът.

По отношение на направените предложения в Закона за защита от домашно насилие, Ковачева отбеляза, че е напълно погрешно да се смята, че само жени могат да бъдат жертви на домашно насилие. За миналата година 350 мъже са били жертви на домашно насилие, както и близо 1 000 деца, станали жертва на такъв тип насилие. Има нужда от усъвършенстване на закона, призова Ковачева.

Тя очаква да чуе различните гледни точки на министъра на правосъдието и на депутатите. Всички форми на домашното насилие са инкриминирани и трудно се доказват случаите на домашно насилие. Насилниците трябва да минат през терапия, за да може да има някаква превенция, каза още Ковачева.

Омбудсманът има много жалби има срещу ВиК операторите заради високите цени и лошото качество на водата. Непрозрачно се формират и цените на парното, каза още Диана Ковачева.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Васил Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Учениците не се чувствали подготвени за матурите в 4 и 10 клас

Националният омбудсман приема аргументите на родителите и учениците за отпадане на матурите в 4 и за 10 клас, защото онлайн обучение не е достатъчно задълбочено и децата не се чувстват подготвени да проявят знанията, които са придобили. Освен това се създава ненужен риск при събирането на малки деца от 4

Read More »