Костадин Костадинов бил под „дулото на автомати“ в Украйна: Бях „изгонен“. Имали информация, че е проруски политик (ОБНОВЕНА)

“Това обвинение е равносилно на смъртна присъда”, обобщи лидерът на “Възраждане”

Views 278209
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Украйна е „поставила черен печат“ на лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов, с което му е „наложила 10-годишна забрана да влиза на територията на страната“. Причината за това е „информация“ от българските служби, че той оглавява проруска политическа сила. Това обяви самият Костадинов по време на своя пренсконференция в БТА в понеделник.

Информационна агенция News24sofia.eu днес няколко пъти потърси потвърждение от укаринското посолство в София. Оттам обаче не отговаряха на телефона, посочен като контакт в страницата на дипломатическата мисия във Фейсбук. Изпратихме и писмено запитване на мейла, но засега оттам няма отговор.

По думите на Костадинов той е бил „изгонен“ от Украйна, след като безпроблемно е влязъл в страната от Молдова, за да посети паметника на българските опълченци и православна църква в Болград. Тогава обаче е разбрал, че е „обявен за издирване“ и затова се е свързал с украинските власти.

Впоследствие Костадинов е бил съпроводен до границата от военни, които са му обяснили, че причината за изгонването му е фактът, че е председател на проруска партия. На въпрос откъде са получили тази информация, той твърди, че украинските военни са му отговорили, че тя е от българското разузнаване.

Това обвинение е равносилно на смъртна присъда”, обобщи лидерът на “Възраждане”, добавяйки, че се притеснява за сигурността на хората, с които е бил по време на визитата си в Молдова, а след това и в Украйна.

Костадинов разказа, че е бил на планирано пътуване до Тараклия, Молдова, за да се види с български граждани. След това е решил да посети и Болград, Украйна, като е бил придружен от председателя на районния съвет на Тараклия Иван Паслар.

Предателството на българската държава спрямо мен се отразява в пъти повече на българските граждани там. Откакто съм се прибрал, не спирам да търся информация дали хората, с които съм се видял, са живи”, каза още Костадинов.

Той добави, че знае кой е подал информацията за него на украинските власти, но не назова име. Лидерът на “Възраждане” съобщи също, че партията му започва акция за набиране на хуманитарна помощ, която ще бъде пренасочена към българската общност в Тараклия. Той обясни, че районът е беден и има липса на лекарства, детски храни, пюрета, пелени, брашно.

Както вече News24sofia.eu писа, че само преди четири дни привърженици на “Възраждане” и проруски активисти предизвикаха скандал по време на официалната церемония по честването на националния празник Трети март на връх Шипка. Тогава премиерът Кирил Петков и председателят на парламента Никола Минчев бяха обиждани и замеряни със снежни топки, а сред множеството български флагове и знамена на “Възраждане” се забелязваха и доста такива на Руската федерация.

В годините след създаването си през 2014 г. проектът на Костадин Костадинов беше подчертано проруски и националистически. Самият Костадинов пък стана известен с призивите си за разправа с “русофобската паплач в България”, която според него е съставена от “прости отрепки”, които трябва да бъдат “избити като вреден дивеч”.

Постепенно лидерът на “Възраждане” започна да оспорва, че е проруски настроен и замени изказванията си в полза на Москва със сходни, но антизападни. От началото на пандемията от COVID-19 преди две години основните послания на партията бяха срещу мерките за ограничаване на заразата.

В последния месец преди парламентарните избори избори в средата на ноември миналата година Костадин Костадинов обвиняваше всички останали партии, че политиката им се определя от САЩ, а тезите им, свързани с налагане на ограничения заради коронавируса, са “ненормални”. Той често казва, че „всичко се определя от “Козяк”. Това е улицата, на която се намира американското посолство в София.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Световни лидери обсъждат нови санкции срещу Русия (ОБНОВЕНА)

Британският премиер Борис Джонсън провежда разговори с премиерите на Канада Джъстин Трюдо и на Нидерландия Марк Рюте в Лондон като част от по-нататъшните усилия на Запада за споразумение за нови санкции срещу Русия, информира руската редакция на Би Би Си. Премиерът на Великобритания изложи план от шест точки за оказване […]