Реклама

https://www.gerb.bg/bg

News24sofia.eu научи: Корнелия прецаква Радев, играе за президент?

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

Напрежението между лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев, което вече е явно и двамата дори не го крият, може да доведе до неочакван обрат – самата Нинова да се кандидатира за държавен глава на следващите избори за президент през есента на 2021 г. Този сензационен слух броди в последните дни в политическите среди, научи Информационна агенция News24sofia.eu.

Според източник на News24sofia.eu Нинова доста вирнала носа след триумфа си на вътрешните избори за лидер на БСП преди месец и вече била убедена, че може да се яви и като кандидат за държавен глава и дори да спечели битката. В интервю преди дни тя намекна, че е разочарована от опитите на Радев да се разграничи от левицата.

Нека не забравяме, че БСП го покани да влезе в политиката и партията го подкрепи за държавен глава. Без нашата подкрепа той днес нямаше да е президент, отсече Корнелия.

Тя била бясна, след като Румен Радев уволни началника на кабинета си Калоян Методиев за това, че е присъствал на тържество на червената лидерка в Боровец.

Според информацията на News24sofia.eu Нинова не криела симпатиите си към Методиев и той със сигурност щял да води някои от листите с депутати на парламентарните избори през март догодина.

Именно на Калоян Методиев било ексцентричното предложение самата Корнелия да се кандидатира за президент идната есен, още повече, че е все по-малко вероятно БСП да състави правителство през пролетта, което да бъде оглавено от амбициозната партийна лидерка.

Твърдe e рaнo дa ce кaжe, имa eднa гoдинa дo избoритe, щe oбcъждaмe кaндидaтури, нoминaции, кaктo cи e рeдът, ниe имaмe прoцeдури и уcтaв и cмe диcциплинирaнa пaртия – имaмe cрoкoвe, издигaт ce нoминaции и oт вcички избирaмe eднa, отговори преди дни Корнелия Нинова на въпрос ще подкрепи ли БСП кандидатурата на Румен Радев за втори мандат като държавен глава.

Според източник на News24sofia.eu обаче вече било ясно, че Радев няма да получи подкрепата на левицата.

Нинова смятала да посочи като един от мотивите инициативата на президента „Три морета”, която е проатлантическа, както и заигравката му с десните партии. И тъй като на БСП й трябвало силна кандидатура за президент, самата тя смятала да се самономинира.

По-конспиративно настроените дори намират връзка между заявката на Корнелия да играе за президент с твърдението на Елена Йончева, че тя всъщност има договорка с Бойко Борисов.

Още повече, че все по-упорито се говори, че Борисов също ще се кандидатира за държавен глава.

При това положение, левите гласове ще бъдат разцепени и поделени между Румен Радев и Корнелия Нинова, което доста би улеснило Борисов да стане държавен глава дори на първи тур.

Вътрешната опозиция в БСП обаче се е консолидирала напълно около фигурата на президента Радев и се кани безапелационно да му осигури подкрепа за номинацията за втория му мандат догодина, съобщи преди дни Lupa.bg. Из коридорите на червената централа се говори, че Кирил Добрев бил заявил сред най-близките си другари, че е в състояние да осигури над 200 партийни номинации за Радев. Така дори Нинова да откаже официално да номинира държавния глава за нови 5 години като главнокомандващ, той отново щял да се озове на първото място и да изпъкне като фаворит сред социалистите.

Слухът пък, че Радев щял да прави своя партия, много широко се разпространявал из страната.

Самата Нинова го пуска като претекст да не бърза да го подкрепи, в случай, че той реши да прави алтернатива на БСП, коментират запознатите с детайлите от раздора висши апаратчици.

Нещо повече, Нинова признала наскоро, че се страхувала, в случай че не успеел да се пребори за втори мандат на „Дондуков“ 2, Радев да тръгнел да се цели в нейния пост. Въпреки че такъв сценарий звучал доста екзотично, червената лидерка получила неприятна справка, че Румен Радев имал достатъчно партиен стаж в БКП, който можел автоматично да се прехвърли като необходимия по устав за кандидат за лидер на БСП, предвид факта, че социалистите са правоприемници на комунистите.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

Двама са арестувани за стрелбата с въздушно оръжие в квартал „Люлин“ в София

Двама души са задържани за стрелбата с въздушно оръжие...

Черна гора задържа бивш прокурор и полицейски шеф

По нареждане на Специалната прокуратура на Черна гора бившият...

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън предупредил премиера на Израел...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Има задържан за стрелбата в софийския квартал „Люлин“ 4

Според неофициална информация на News24sofia.eu е стреляно с въздушен пистолет

Христо Грозев се страхува да се върне в България

Разследващият журналист Христо Грозев се страхува да се завърне...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img