Корнелия Нинова попаднала в капан, от който трудно се вижда изход

Views 5911
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

В последните два месеца единствените новини, които ръководството на БСП поднесе, са изключването на Кирил Добрев от партията и казуса с вестник „Дума“. Това не може да бъде път към сплотяване и консолидиране на партията, за възстановяване на доверието, тъй като се обезсилва самото ръководство.

Според политолога Борис Попиванов Корнелия Нинова е попаднала в капан, от който трудно се вижда полезен изход. „Или тя носи отговорност за провала и е редно да отстъпи крачка назад, или тя не носи отговорност и за всичко са виновни враговете и предателите, което обаче означава, че тя става все по-безсилна да се справи с тях и значи пак трябва да отстъпи крачка назад„.

След няколко дни предстои 50-ия Конгрес на БСП, а дали ще бъде драматичен, ще видим. Левицата се стяга за форума с лидер в оставка, за втори път, като част от властта, но в една проблематична коалиция и след трайна загуба на гласове, а и с изключени емблематични членове.

Засега единствен кандидат за позицията, официално обявил се, е Крум Зарков, който разчита на обединяващите послания, на младите, на съвременния прочит на левите идеи. Интересно ще бъде кои други партийни фигури ще влязат в надпреварата и какви ще бъдат техните послания, но за Попиванов е интересно дали Нинова все пак ще поеме риска да участва с воденичния камък от своето наследство.

Един от другите проблеми, които вижда Попиванов е обезсилването и на гласа на парламентарната група на БСП в Народното събрание. Тя след преминаването на Нинова в изпълнителната власт не показва амбиции да притиска кабинета за по-различен и по-близък до хората дневен ред. Проличава, че лидерът на партия като БСП трябва да бъде или премиер – и да определя дневния ред през правителството – или председател на групата, и да определя дневния ред през парламента, смята Попиванов. А единственият шанс на БСП е да привлече обществото като съюзник – само така левицата може да излезе от такава управленска конфигурация без да бъде използвана за оправдание за социалните дефицити.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Синдикатът на полицаите притеснен от тежките реформи в МВР

Иска стратегия за реформа в МВР с 6-8 годишен период