Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Контрера зове концесията на Софийска вода да бъде прекратена

Столичният общински съвет (СОС) да прехвърли управлението от Софийска вода към ВиК – София (общинското дружество) след 2025 г. Общината сама да започне да оперира ВиК услугите. Поводът за тази идея на ВМРО е анонсираното от КЕВР предстоящо увеличение на цените на ВиК услугите.

В залата на Столичния общински съвет по време на днешното заседание воеводите разкритикуваха концесионера „Софийска вода“ заради анонса на КЕВР за поредно поскъпване на доставката на вода до домовете.

Председателят на групата на Патриотите Карлос Контрера се съмнява, че годишният отчет за концесията не е достоверен, тъй като това са данни подавани от „Софийска вода“, а те в годините са показвали много пъти, че подвеждат общината и общинските съветници. На база на тези съмнителни данни всяка година чрез решенията на КЕВР се правят нови и нови увеличения, изтъкват от ВМРО.

Контрера се усъмни в размера на загубите, които отчита концесионерът и каза, че от „Софийска вода“ манипулират данните и с трикове по документи отчитат по-малки загуби. Въпреки отчитаните милиони левове инвестиции, не е постигната ефективност разходи – качество на услугите. Събираемостта на вземанията също е незадоволителна, изтъкна Контрера.

Някак сме се примирили с концесията на водата в София и помрънквайки търпим „Веолия“, докато дойде края на този злополучен концесионен договор. Но е време да се замислим за начина, методите, времето, в което Столична община ще си върне контрола върху ВиК услугите и то ще стане общинско„, каза Контрера.

Винаги ние от групата на Патриотите сме се застъпвали за принципа „водата в обществени ръце„, допълни той и поясни, че съмненията им към данните на „Софийска вода“ са по отношение на тяхната истинност, достоверност, всеобхватност и пълнота. „Повтарям – данни, предоставени от оператора„, каза Контрера.

Той посочи някои показатели, които будят съмнения в обективността на данните – първият е загубите на вода.

Твърди се, че има изпълнение на бизнес-плана. Само че аз не виждам водните количества. И съм сигурен, че „Софийска вода“ продължава да отчита загубите по два начина – общи загуби на вода и неносеща приходи вода. Този подход позволява да се посочват по-ниски загуби и да се твърди, че те намаляват„, поясни Контрера.

Той заяви, че има неизпълнение по отношение на ефективността на разходите за ВиК услуги, както и на събираемостта, което самата Софийска вода казва. Въпреки отчитаните инвестиции, не се постига нужната ефективност. Вината за това е на мажоритарния собственик – „Веолия“, които назначават мениджмънта и решават кое и как да се случва на фона на увеличение на цената на ВиК услугите в годините, каза съветникът.

Вече закъсняваме с концепцията си как да поемем управлението на ВиК услугите след изтичане на концесионния договор, допълни Карлос Контрера.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай предупреди Филипините: Отношенията ни са на кръстопът

Китай предупреди Филипините да внимават и да търсят диалог,...

Един убит и трима ранени след обстрел в Харковска област

Днес около 10 часа сутринта руските войски са обстрелвали град...

„Морално безобразие“: ООН се възмути от блокирането на 7000 камиона с помощи за Газа

Дългата колона от блокирани камиони с хуманитарна помощ от...

Новият палестински премиер ще служи и като външен министър

Палестинският премиер Мохамад Мустафа сформира нов кабинет в четвъртък,...

Училищен автобус с повече от 40 деца катастрофира в Тексас, има двама загинали

Училищен автобус с над 40 ученици катастрофира в американския...

Френската полиция излага на риск мигрантите с агресивни тактики срещу малки лодки

Морската полиция на Франция, която получава финансиране от правителството...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img