Константинов: Връща се интересът към изборите, с 300 000 повече ще гласуват

Views 20141
0 0
Снимка: архив БГНЕС

На предстоящите избори на 2 април ще има ръст на избирателната активност. Това прогнозира пред Националната телевизия бившият заместник-председател на ЦИК и бивш шеф на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов.

Очаквам връщане на около 300 000 към урните, тъй като да не забравяме, че 3 пъти поред губихме по 600 000. Последната нормална изборна активност беше през април 2021 г., след което последваха три избора с по 600 000 по-малко. На предните избори гласуваха 2,6 милиона, сега очаквам 2,9 милиона„, отправи погледа си в бъдещето той.

Освен това, продължи с прогнозите Константинов – поне половината от гласоподавателите ще упражнят вота си с хартиена бюлетина. И се аргументира – до изборите през април 2021 г., когато на места имаше опция да се избира дали да се гласува с машина, или с хартия, едва 27% от хората са предпочели новите технологии.

Експертът изказа резерви относно решението на ЦИК комисиите да сумират в протокола гласовете от машини и хартия.

ЦИК малко се престараха, компютрите на „Информационно обслужване“ трябва да събират, а не комисиите. Комисиите не мога да събират, не трябва да ги караме да събират. Давам ви пример с комисия от София – на местните избори 2015 г. една комисия я върнаха повече от 40 пъти. 40 пъти! Стояха две денонощия хората и пишеха „помощ“ по прозорците. Защо – защото не можеха да събират.“

Константинов бе скептичен и относно видеонаблюдението на броенето на гласовете от секционните комисии, като посочи – машинно гласуване има едва в няколко държави по света, а видеонаблюдение в нито една от тях. „Мога да ви изброя поне 10 начина, по които може да се издъни видеонаблюдението. (…) Виждате как един човек проверява бюлетина, а до него друг пише нещо в протокола – какво пише обаче, а ако пише нещо друго? Наблюдението е тотално излишно, това са едни 6 милиона лева, по 1 лев от всеки български гражданин, взет от джоба. Политически цели не се постигат с технически средства. Нека нашите т.нар. политици не си мислят, че с технически хватки могат да постигнат своите политически цели.“

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Александра Йорданова

Александра Йорданова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Главният прокурор в Хага не изключва да види Путин на подсъдимата скамейка

Хан е категоричен - "Не можем да позволим децата да бъдат третирани като военна плячка."