Консерва с патладжан прати трима души в болница заради ботулиново отравяне

Екип на News24sofia.eu

На семейно тържество те са консумирали кьопоолу, приготвено с домашна зимнина

Views 2830
0 0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи източника на ботулиново отравяне, възникнало при трима души в София област – домашна консерва.

След получена информация в Областна дирекция по безопасност на храните – София област от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за три хоспитализирани лица от Област София със съмнение за отравяне с ботулинов токсин бяха предприети незабавни действия от БАБХ.

При изпълнителния директор на агенцията д-р Иван Шиков беше проведена среща с директорите на РЗИ София град и София област, служители на ЦУ на БАБХ и ОДБХ – София област цел по-добра комуникация между ведомствата.

От извършеното проучване по случая беше установено, че тримата пострадали са присъствали на семейно тържество от общо девет души. На тържеството са консумирали домашно приготвени храни, консервирани храни и продукти закупени от търговски обект.

ОДБХ – София област извърши посещение в домакинството на засегнатите лица. Бяха взети 23 проби от всички налични в домакинството храни. Пробите са изследвани в акредитирана лаборатория.

Установен е положителен резултат за ботулинов токсин в една проба от приготвено при домашни условия кьопоолу с майонеза. В кьопоолуто са вложени домашно консервирани патладжани и закупена майонеза. В изпитваната отворена кутия с майонеза, от която е приготвено кьопоолуто, не е установено наличие на ботулинов токсин.

Веднага след получаване на лабораторните резултати инспектори от ОДБХ София – област посетиха домакинството на семейството и иззеха всички налични консерви домашно приготвен патладжан. Същите ще бъдат унищожени заедно със стъклените буркани в инсталация за обезвреждане на особено опасни материали.

БАБХ напомня на потребителите, че при приготвяне на храни в домашни условия, особено при консервиране, следва стриктно да се спазва добра хигиена на почистване и измиване на зеленчуците и плодовете, както и на съответния инвентар и посуда.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Арестуваха шофьор в Първомай след публикации в социалните мрежи

Полицията в Първомай арестува 26-годишен местен жител. До задържането му се стигнало след клип в социалните мрежи, показващ как той шофира опасно на пътя между Първомай и село Бяла река, съобщава БНТ. Кадрите показват как водачът започва да изпреварва камион и за секунди се разминава с насрещно движещия се автомобил, преминавайки вляво по банкета. […]