Комитова: Работната група „Пътища“ започна подготовката за зимния сезон

Views 2035
0 0

Работна група в сектор „Пътища“ вече работи и е започнала подготовката за зимния сезон – съобщи след заседанието на МС днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя бе съставена по нареждане на премиера Стефан Янев и е между представители на заинтересованите ведомства и технически експерти – с цел да се реши формата, под която ще стартира подготовката на зимното поддържане и формата, под която ще се извърши изплащането на вече извършените ремонти.

АПИ трябва да изплати около 1.3 млрд. лв. на фирми, които вече са свършили работа по пътната поддръжка и ремонти.

Агенцията няма средства, защото предишното правителство на ГЕРБ е записало в бюджета й едва 382 млн. лв., които са изхарчени още до април. Договорите са с анекси, при които на фирмите е възлагано много повече, отколкото първоначалните сделки.

Припомняме, общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата. Дължимите суми са следствие от допълнително възложени задачи на фирмите в нарушение на Закона за обществените поръчки, а от предишните правителста са изплащани в края на годината с министерски постановления от бюджетния излъшък.

Министърът коментира и друг проблем. Водата в Хасково е пусната – до 2 часа са работили екипите, но трябва да мине време, докато се ползва водата, за да се измие калта от тръбите.

Аварията възникна на 21 септември по обяд при пускането на помпена станция „Ябълково“, където е основната вододайна зона на Хасково, след електроремонт.

Тогава от високото налягане при подаването на водата магистрален водопровод бе компрометиран и се наложи смяната му.

Министър Виолета Комитова организира екипи от водните оператори в Бургас и Стара Загора на помощ, а на място вчера бе и зам.-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков.

Комитова ще провери и още един протест от страната – в Копривщица, където жителите блокираха Подбалканския път заради водопроводната мрежа. Това са стари мрежи, такива има по цялата територия на страната, обясни тя. Ще провери какъв е случаят и ще даде повече информация.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Мъж стреля с пистолет по кола и рани човек в София

На 27-годишния извършител е повдигнато обвинение