Комитова пита защо фирми поемат поръчки на хвърчащи листа

Прочитания 3247
0 0
Снимка: БГНЕС

Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България е реален проект, за който два пъти е одобрявана поръчка. Служебният министър арх. Виолета Комитова я е прекъснала за втори път.

Това не е някаква шега, посочи Комитов в студиото на Нова телевизия и обясни, че компания твърди, че притежава специални права да прихваща сигнал от спътниците, които летят над страната ни и чрез специална технология наблюдава състоянието на пътищата. След което срещw 8 млн. лв. ще информира министерството къде има дефекти. „Смятам, че няма нужда от подобно нещо„, заяви Виолета Комитова, а сигналите от граждани, които постъпват ежедневно, както и реакцията на медийни публикации са напълно достатъчни регионалното ведомство да е информирано и да прави напълно безплатно наблюдение.

Парите за ремонт на пътища не са спрени, има на практика много фирми, които изпълняват допълнителни поръчки, за които са поели ангажимент, знаейки обаче, че пари за тях няма. Те защо не протестират – защото знаят и са знаели предварително, че финансиране за това няма, обясни още Виолета Комитова и посочи данни: При бюджет от 382 милиона лева чрез допълнителни задания АПИ възлага допълнителни ремонтни дейности за 2,9 милиарда лева, разделени в две календарни години.

По думите й всички фирми, занимаващи се с текущ ремонт, са спечелили договорите чрез обществена поръчка. „Възлагани са им дейности, които не е могло да бъдат обезпечени финансово. Фирмата има договор, примерно за 20 милиона лева да поддържа пътищата на Пловдив за пет години. Същевременно получава допълнително задание на хвърчащи листи за още 200 милиона лева за допълнителни ремонти. Но тези средства не са разрешени по договора за обществената поръчка“, посочи Комитова.

Регионалният министър отговори и на обвинението на бившия премиер Бойко Борисов, че финансовият министър е „взел пари от строежа на АМ „Хемус“.

По думите й в АПИ е имало пари, които били предвидени за целево изграждане на магистралата. За да се осигурят средствата за пенсионерите, както и за медиците на първа линия служебното правителство е направило трансформации в бюджета. Не е имало възможност и да се направи актуализация на бюджета, тъй като няма Народно събрание. Търсели са се свободни средства, които към онзи момент не да били необходими по тяхното предназначение. Това обаче не означава, че строителството спира, тъй като специално за „Хемус“ 70% са предварително дадените пари при изпълнено строителство около 13 на сто. Освен това няма фронт за строителство по Лот 4, 5 , 6, 7, 8 и 9.

Тоест, там може да се строи и без тези пари, тъй като средствата вече са дадени авансово“, обясни Комитова.

Точно обратното обаче е при текущите ремонти: има фронт за строителство, но няма пари. Този начин на управление е най-големия парадокс. Отговор на въпроса защо е правено това, трябва да дадат бившите ръководители на АПИ и регионалното министерство, посочи още Комитова. Друг въпрос е и защо фирмите се съгласяват да работят така, след като знаят, че няма средства. От срещи с фирмите разбрахме, че те се надяват, че ще получат средства в края на годината при излишък. Така се е случило през 2020 г.„, каза Комитова.

С парите от „Хемус“ е могло да си осигурим пари за текущите ремонти“ посочи регионалният министър.

Никой не ми е предлагал да остана на поста регионален министър в евентуален следващ кабинет. Подготвила съм се психически, че скоро ще изляза в почивка, отговори на въпрос за бъдещето си регионалният министър.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вече сме в четвърта вълна на епидемията у нас

Четвъртата вълна на пандемията вече е в страната. Нарастването на случаите е нещо очаквано и предвидимо за математика от Българската академия на науките проф. Николай Витанов, който беше и математикът на разформирования Национален оперативен щаб. Последният сценарий, който Витанов е описал, е 3000 новозаразени на ден в края на месеца […]