Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Комитова пита защо фирми поемат поръчки на хвърчащи листа

Снимка: БГНЕС

Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България е реален проект, за който два пъти е одобрявана поръчка. Служебният министър арх. Виолета Комитова я е прекъснала за втори път.

Това не е някаква шега, посочи Комитов в студиото на Нова телевизия и обясни, че компания твърди, че притежава специални права да прихваща сигнал от спътниците, които летят над страната ни и чрез специална технология наблюдава състоянието на пътищата. След което срещw 8 млн. лв. ще информира министерството къде има дефекти. „Смятам, че няма нужда от подобно нещо„, заяви Виолета Комитова, а сигналите от граждани, които постъпват ежедневно, както и реакцията на медийни публикации са напълно достатъчни регионалното ведомство да е информирано и да прави напълно безплатно наблюдение.

Парите за ремонт на пътища не са спрени, има на практика много фирми, които изпълняват допълнителни поръчки, за които са поели ангажимент, знаейки обаче, че пари за тях няма. Те защо не протестират – защото знаят и са знаели предварително, че финансиране за това няма, обясни още Виолета Комитова и посочи данни: При бюджет от 382 милиона лева чрез допълнителни задания АПИ възлага допълнителни ремонтни дейности за 2,9 милиарда лева, разделени в две календарни години.

По думите й всички фирми, занимаващи се с текущ ремонт, са спечелили договорите чрез обществена поръчка. „Възлагани са им дейности, които не е могло да бъдат обезпечени финансово. Фирмата има договор, примерно за 20 милиона лева да поддържа пътищата на Пловдив за пет години. Същевременно получава допълнително задание на хвърчащи листи за още 200 милиона лева за допълнителни ремонти. Но тези средства не са разрешени по договора за обществената поръчка“, посочи Комитова.

Регионалният министър отговори и на обвинението на бившия премиер Бойко Борисов, че финансовият министър е „взел пари от строежа на АМ „Хемус“.

По думите й в АПИ е имало пари, които били предвидени за целево изграждане на магистралата. За да се осигурят средствата за пенсионерите, както и за медиците на първа линия служебното правителство е направило трансформации в бюджета. Не е имало възможност и да се направи актуализация на бюджета, тъй като няма Народно събрание. Търсели са се свободни средства, които към онзи момент не да били необходими по тяхното предназначение. Това обаче не означава, че строителството спира, тъй като специално за „Хемус“ 70% са предварително дадените пари при изпълнено строителство около 13 на сто. Освен това няма фронт за строителство по Лот 4, 5 , 6, 7, 8 и 9.

Тоест, там може да се строи и без тези пари, тъй като средствата вече са дадени авансово“, обясни Комитова.архитекти

Точно обратното обаче е при текущите ремонти: има фронт за строителство, но няма пари. Този начин на управление е най-големия парадокс. Отговор на въпроса защо е правено това, трябва да дадат бившите ръководители на АПИ и регионалното министерство, посочи още Комитова. Друг въпрос е и защо фирмите се съгласяват да работят така, след като знаят, че няма средства. От срещи с фирмите разбрахме, че те се надяват, че ще получат средства в края на годината при излишък. Така се е случило през 2020 г.„, каза Комитова.

С парите от „Хемус“ е могло да си осигурим пари за текущите ремонти“ посочи регионалният министър.

Никой не ми е предлагал да остана на поста регионален министър в евентуален следващ кабинет. Подготвила съм се психически, че скоро ще изляза в почивка, отговори на въпрос за бъдещето си регионалният министър.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон: Русия е пред дилема за армията си

Публикувани са обяви за набиране на военнослужещи за новия...

Реакции на ЕС, Франция, Германия и ООН на нападението в Подмосковието (ВИДЕО)

ООН следи ситуацията около стрелбата в концертната зала „Крокус сити хол“

Слави Трифонов към българите: Вие сте на ход!

Лидерът на ИТН с коментар, след като Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за министър-председател

Противниците на лидера на БСП се увеличават

Фалшива е Корнелия Нинова, ние сме социалисти. Това заявиха...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

Земетресение с магнитуд 6,9 в Папуа Нова Гвинея

Земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова...

Украински тираджия загина при инцидент на АМ „Марица“

Мъжът бил блъснат от бус, докато пресичал магистралата

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img