Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Комитова дава на прокуратурата липсващите пари за ремонти

Служебният регионален министър Виолета Комитова сезира още днес Специализираната прокуратура за отпуснатите милиард и половина за ремонти на пътища.

В кулоарите на парламента Комитова обясни, че в актуализацията на бюджета на служебното правителство има предвидени средства, но те ще бъдат крайно недостатъчни за онзи 1 млрд. и половина, договорен от предишното правителство. Договорите, които ние намерихме от предишното правителство, са с обещания за милиард и половина за ремонти на пътища, които ги няма в предишния бюджет, нито в сегашната актуализация, изтъкна Комитова.

Това са обещани на фирмите пари, а не са били осигурени. Парите за ремонти са 382 млн. лв. по бюджет, а предишните ръководители на АПИ, „Автомагистрали“ и МРРБ са допуснали договори за милиард и половина за ремонти на пътищата.

Комитова обясни, че преди 2018 и 2019 г. са се подписвали договори за текущ ремонт и поддръжка с прогнозна стойност чрез обществени поръчки. От 2019 г. предишното ръководство на АПИ и „Автомагистрали“ са подписвали договори за текущ ремонт и поддръжка за точно определена стойност.

Комитова увери, че не е спирала никакво строителство. Една голяма част от фирмите работят на честна дума, без да са ни искали никакви пари до този момент. Може би тези фирми знаят, че има над договорени суми, че парите не са били предварително обезпечени и не са в позиция да не са знаели какво се случва и какво правят, каза тя.

От своя страна говорителят на Министерски съвет Антон Кутев уточни, че парите в бюджета за ремонти на пътища ги няма, а е трябвало да бъдат в бюджета през настоящата година.

Хората, които са подписали – става дума за Николай Нанков, заместник-министъра, и за министър-председателя. Когато се подписват договори за повече от един милиард, необезпечени в бюджета, това противоречи на закона и това нещо трябва да стигне до прокуратурата„, подчерта Кутев.

Тези пари не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета.

Всички, които протестират, трябва да отидат на определен адрес в Банкя или не знам, където живеят съответните Нанков и компания, които да обяснят защо са ги измамили. Защо са подписали за милиарди договори, които не са предвидени в бюджета? Те много добре знаят, че тези пари ги няма в бюджета и поставят в ситуация всички нас. Това е измама“, отсече Антон Кутев.

Той се надява резултатите от разследването в прокуратурата да излязат много по-бързо и рано.

Припомняме, че на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството „Автомагистрали“, който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагстрали“ е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери (ВИДЕО)

"Аз имам един говорител и това е Христо Иванов"

16 задържани при акция срещу битовата престъпност в Пазарджик

Шестнадесет лица бяха задържана при спецакция срещу битовата престъпност...

Киргизстан твърди, че неговите граждани в Русия са активна мишена на вербовчици

Киргизстанците работещи в Русия активно биват примамвани от вербовчици...

Румен Радев ускорява служебния кабинет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат...

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Опозицията в БСП спасява партията от Корнелия Нинова

49 членове на Националния съвет (НС) на БСП (някои...

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Има голяма вероятност Русия да наложи вето на резолюция...

Продължават боевете около болница Ал-Шифа, гинат пациенти

Боевете продължават и днес около главната болница в Газа,...

Путин отново се отрече, че се готви за война с НАТО

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време...

КЕВР се отчете за цената на тока и газа

Без дебати депутатите приеха доклад за дейността на Комисията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img