Комисията за полицейското насилие с препоръки до СГП (ВИДЕО)

Прочитания 8196
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

МВР, прокуратура и НСО са прикривали полицейското насилие от лятото на 2020 г„. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов пред журналисти. Изводите са в следствие от провелата се временна комисия за полицейско насилие.

По думите му друг извод на временната комисия са ужасяващите незаконни подслушвания – 934 наброй, а от тях 130 имена. Благодарение на доблестната прокуратура всичко е секретно, посочи Хаджигенов и увери, че резултат от комисията ще има.

Има препоръки, които комисията ще изпрати на Софийската градска прокуратура, а не на главния прокурор за отстраняване и разследване на отделни длъжностни лица – Вероника Трифонова, шефът на НСО, полицейски служители, обясни Хаджигенов.

На въпрос дали ще поиска в 47-о Народно събрание отново да бъде създадена временна комисия за полицейското насилие, Хаджигенов уточни, че ако сега приключат, няма да има нужда. Останаха неща, които може да направим, но големите неща ги свърши комисията. Постигна максимума от резултати, които очаквахме, доволен е Хаджигенов.

Припомняме, че поради факта, че не бе съставено правителство, престои да бъде разпуснато 46-о Народно събрание. Предсрочните парламентарни избори, заедно с първия тур на президентските ще се проведат на 14 ноември.

Полицейското насилие и подслушванията няма да затихнат със сигурност- такова нещо никой никога не е виждал, категоричен бе той и ги сравни със съвременния „Уотъргейт“ 2020 г.

На въпрос дали депутатите ще успеят да направят реформа в спецправосъдието, ако имат само едно извънредно заседание във вторник преди да бъдат разпуснати, Хаджигенов отговори: „Да“. Затруднявам се в момента да ви кажа докъде са спецовете, но мисля, че минаха на първо четене. При всички положения ще започнем, подчерта той.

Хаджигенов е на мнение, че ако има само едно заседание на парламента Законът за НСО ще мине, Законът за бюрото за защита на свидетели и доклада на комисията. Ако са минали на първо гласуване, което нямам спомен, ще покажем, че можем и трябва, а после отначало, каза още Хаджигенов.

Той напомни, че когато депутатите положили клетва още в началото на 46-о Народно събрание, имал в себе си законопроектите за НСО и за Бюрото за защита на свидетели. Хаджигенов обаче не внесъл собствения си законопроект за спецправосъдието с аргумент, че „Демократична България“ имали по-добър и щял да подкрепи него.

Припомняме, че парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от „Изправи се Бг! Ние идваме!“, а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Три партии провалиха Комисията за НСО (ВИДЕО)

Липсата на кворум провали заседанието на Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. На нея трябваше да бъде обсъден на второ гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана. […]