Комисията по ревизия търси шефката на интерконектора с Гърция

От компанията заявиха, че са отговорили писмено

Прочитания 4827
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Комисията по ревизия издирва изпълнителния директор от българска страна на компанията Ай Си Джи Би, която изгражда газовата връзка с Гърция – Теодора Георгиева. Председателят на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова съобщи за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция.

Според данни на Манолова нанесените щети на държавата са в размер на 22,5 милиона евро, тъй като Георгиева е потърсила неустойките по забавянето на проекта. Самата Теодора Георгиева е била поканена, но не дойде на заседанието на комисията в парламента.

Манолова даде пример със заплатата на Георгиева – 10 555 лева за 2019 година, а 2020 г. – 15 000 лв.

Мая Манолова сметна, че Георгиева е взела милион в заплати и бе категорична, че ще изпрати документите, които имат за газовата връзка с Гърция, в прокуратурата.

Председателят на БЕХ, бивш депутат и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ от ГЕРБ, Валентин Николов каза, че не е знаел за решението на Георгиева да не идва.

Той уточни, че 50% от собствеността е на БЕХ, но останалата част е собственост на чуждо дружество „Посейдон“, като в него по 50% държат гръцката компания ДЕПА и италианската „Едисон“. Чуждите инвеститори не са искали да разглеждат въпроса за директора на Ай Си Джи Би АД в мандат на служебно правителство.

Николов добави, че ще предприеме мерки.

Представител на служебното правителство също коментира как върви проектът. По думите на представителя на служебния кабинет газопроводът няма да бъде завършен в обещания срок „поради чисто физически проблеми“, правени са проверки на служебно правителство, направени са дори и срещи с гръцкия посланик, но ефект няма.

По време на заседанието на самата комисия от „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД разпратиха и позиция до медиите, в която заявяват, че проектната компания, която изгражда интерконектора Гърция-България, не попада в обхвата на дейността на Временната комисия, тъй като българското участие в нея не надхвърля 50 на сто, както е уредено в правилника на Комисията. За това както Комисията, така и Министерството на енергетиката са били уведомени, се посочва в позицията от АЙ СИ ДЖИ БИ“ и уверяват, че изцяло съдействат на българските институции и контролни органи. Въпреки че не са изпратили представители в Народното събрание днес, вече са изпратили детайлна информация в писмо и прилагат изходящия му номер IX-1/03.09.2021 г.

Също така от компанията се противопоставят на информацията за възнагражденията, които получават директорите и членовете на Съвета на директорите – те са публични и калкулации, подобни на тези от комисията, били абсурдни.

От компанията заявяват още: Само от началото на тази година проектът IGB е подложен на над 8 различни проверки, като всички заключения са без констатирани нарушения. Проектът за газов интерконектор с Гърция се финансира частично със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската инвестиционна банка, което налага допълнителни механизми за контрол и изисква прозрачен модел на управление. Това гарантира, че всички дейности и процедури по реализацията на проекта се изпълняват съгласно всички законови предписания.

Ай Си Джи Би“ АД отхвърля категорично всички спекулации относно извършени нарушения и разчита на българските институции да продължат нееднократно заявяваната си подкрепа за успешното реализиране на този ключов за страната и за региона проект.“

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Институтът за пътна безопасност настоява за реформа в транспортната система

ИААА не осъществява ефективен и ефикасен контрол