Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Коалицията няма да се събира за Украйна – точката влиза директно в НС

След променените позиции на депутатите от „Продължаваме промяната“ и най-вече на „Има такъв народ“ за изпращането на военна помощ за Украйна, отпада необходимостта от коалиционен съвет на управляващите утре (26 април – б.р.). Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред БНР.

По думите му от „Демократична България“ ще се възползват от възможността да предложи точка в дневния ред на първото заседание на парламента следващата сряда (4 май) и ще постави именно темата за гласуване на решенията за военната подкрепа, обяви той пред БНР.

Повече никой няма да може да отлага разглеждането на това решение и всяка политическа сила ще трябва да заеме позиция с „да“ или „не“. Всеки политически играч ще прецени как да действа„, каза Христо Иванов.

В парламента има три предложения за решения – едно на „Демократична България“, едно на ГЕРБ и едно на ПП, в което става въпрос за хуманитарна, финансова и техническа помощ. От „Демократична България“ вкараха точката във вид, в който изрично се споменава военна помощ.

По думите на Иванов заявките на ГЕРБ и на ДПС и позицията на лидера на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук, говорят за това, че има възможност тази версия да мине при гласуване в зала. Така правителството ще получи мандат да даде военна помощ за Украйна и да направи преценка по какъв най-добър начин да изпълни този мандат, каза съпредседателят на обединението.

От „Демократична България“ ще се отзоват на поканата на премиера Кирил Петков за участие в делегация до Киев. Представителят ще бъде определен адекватно спрямо нивото на останалите участници.

Ако някой в Министерски съвет има нужда да отиде до Киев да се запознае с обстановката, ние го приветстваме, но „Демократична България“ има последователна позиция и тя се основава на нашата гледна точка как изглежда българският национален интерес. България има пряк прагматичен интерес Украйна да успее да отблъсне руската агресия“, заяви Иванов. Той е категоричен, че позицията им се формира в София, а не в Киев и тя не е променена от началото на руската агресия в Украйна.

Руската агресия е предизвикателство срещу целия международен ред, тя е агресия и срещу интересите на България. Не става въпрос за морални призиви, въпреки че и това го има, но конкретен, реален, прагматичен български национален интерес – да бъде защитен международния като ред на правила, а не като ред на силата„, допълни Христо Иванов.

Припомняме, че в последния си работен ден преди Великденските празници Народното събрание, след бурни дебати и съпротивата на „Продължаваме промяната“ и БСП, отложи за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията.

Във вторник (26 април) се очакваше коалиционните партньори да се съберат и да обсъдят, за пореден път, предложението за военната помощ за Украйна. На 21 април в Народното събрание, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба дойде за втори пореден ден да разговаря с депутатите, от Демократична България“ втърдиха тона и заявиха, че вече започват да обмислят и излизане от коалицията, ако не се постигне решение. Само ден по-рано Христо Иванов уверяваше, че ДБ се опитват да не поставят червени линии и ултиматуми, за да може да оставят коалицията стабилна.

В комисия за разглеждане бяха внесени две предложения – това на ДБ и второ на ГЕРБ, но от на закрито заседание на 20 април излезе трети вариант, в който формулировката бе „техническа помощ за защитни цели“. Като контрареплика на тази формулировка стоят ироничните думи на Дмитро Кулеба, че такава помощ е помощ, „за да умрем защитени“.

В следобедните часове на 21 април и от „Продължаваме промяната“ излязоха с декларация, в който се опитват да обяснят позицията си на мост между противоположни позиции в коалицията.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Спешната линия 911 е прекъснала в няколко щата

В няколко щата на САЩ имаше прекъсване на телефона...

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Правителството в готовност да помогне на българите в Близкия Изток

Българското правителство следи с повишено внимание ситуацията в Близкия...

ЕС обсъжда във вторник Израел и региона след атаките

След иранските атаки срещу Израел свиках извънредна среща на министрите...

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

През изминалата нощ в окупирания Крим се чуха експлозии....

Иран показва кадри от пожар в Чили като резултат от удар срещу Израел

Иранската държавна телевизия многократно показа видео на двумесечен пожар...

Стрелба в Чикаго уби 7-годишно момиче и рани 7 души

Седемгодишно момиче почина след като бе простреляно в главата,...

ЕС осъжда ударите на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Брюксел призовава да се избягва ескалация

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img