Коалицията спря назначения на сътрудници на Държавна сигурност във външното министерство (ОБЗОР)

ГЕРБ: Реалната власт е в президентството

Views 82858
0 0

Изтекла в медиите информация за готвени назначения на бивши сътрудници на комунистическите служби в Министерството на външните работи постави днес на изпитание отношенията между партньорите в управляващата коалиция и показа, че правилото „партиите носят отговорност за ресорите си“ може да е източник на трусове, а проблемите бързо прескачат за решение към най-горното лидерско ниво. Парламентарната опозиция от ГЕРБ и ДПС използва случая да предупреди за връщане на ДС „на бял кон“ и иронизира „подмладяването“ на администрацията с кадри от бившите служби. На еднаква позиция в защита на „достойните офицери“ се оказаха управляващите от БСП и опозиционната „Възраждане“..

Премиерът Кирил Петков потвърди, че бивши сътрудници на Държавна сигурност са били предложени като част от екипа на външния министър Теодора Генчовска, която е един от представителите на „Има такъв народ“ в кабинета.

За информацията, че бившият шеф на ДАНС Петко Сертов и няколко други членове на комунистическата служба за разузнаване и контраразузнаване ще започнат работа във ведомството, съобщиха различни медии, а председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов реагира днес в кулоарите на Народното събрание, без обаче да потвърди този кадрови подбор.

Искам да благодаря на „Има такъв народ“ и министъра, че са взети бързи мерки и тези хора с досиета няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако вече са назначени. Всеки министър има право да предлага своя екип, после в коалиционния обсъждаме и решаваме дали тези назначения съвпадат с изискванията. Тя (Теодора Генчовска – бел. ред.) беше много конструктивна и ще бъде максимално проактивна да ги освободи. В случая няма да има компромис„, заяви Петков. На уточняващ въпрос добави, че назначенията са по предложение на Генчовска.

Според информация на „Клуб Z“ от вчера четиримата сътрудници на бившата Държавна сигурност, които са били в процес на назначаване в Министерството на външните работи, са: Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник „Динов“ от Първо главно управление на ДС, гласен за началник на кабинета на министъра; Петър Воденски, роден през 1951 г. и секретен сътрудник „Велинов“ към Генералния щаб на Българската народна армия; Иван Петров, роден през 1953 г., секретен сътрудник „Балинов“ на Първо главно управление на ДС. Лъчезар Петков, роден през 1949 година.

Сертов беше първият председател на ДАНС, учредена по време на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев (БСП). През 2014 г. името му попадна в медиите след като съпругата му беше го обявила за издирване, стана известно, че е напуснал страната, а месец по-късно внезапно се върна, но изчезването му не получи официално обяснение.

„Има такъв народ“ обеща да не издига кадри на бившите служби

Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерството на външните работи“, заяви в Народното събрание зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов след въпроси на медиите за назначенията в министерството, което е в ресора на неговата партия в рамките на управляващата коалиция.

„Демократична България“ пак поиска лустрация

Председателят на групата на „Демократична България“ Христо Иванов припомни позицията на обединението, че е необходима лустрация в системата за сигурност и външните работи и подчерта, че ще постави тази тема отново на обсъждане от коалиционните партньори.

Нашата позиция за лустрацията, особено за системата на сигурност и външните отношения, особено в контекста на случващото се в региона е ясна и последователна – ние ще поставим тази тема пред нашите коалициоонни партньори, за да я обсъдим и се надяваме да бъдем чути„, коментира пред журналисти в Народното събрание Иванов.

Той напомни, че според коалиционното споразумение между формациите „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ назначенията в министерствата са отговорност на министрите, които ги оглавяват.

В предизборната програма на „Демократична България“ е заложена лустрация в секторите „Национална сигурност“, „Отбрана“, „Вътрешен ред“ и „Правосъдие“.

Укрепването на правовата държава изисква институциите да бъдат освободени от задържалата се с десетилетия сянка на комунистическия режим и от олигархични зависимости„, пише в предизборната програма на обединението.

„Продължаваме промяната“ е дистанцирана

Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ показа дистанцирана позиция от назначенията на „Има такъв народ“ в Министерството на външните работи, с обяснението, че всяка политическа сила в коалицията сама определя съветниците си и носи отговорност за поетите ресори.

Ако има въпрос, който е по-спорен, той ще бъде обсъден на коалиционен съвет. Като народни представители той не е в нашите компетенции„, коментира депутатът Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“, имайки предвид, че политическите ръководства на формациите в коалицията следва да се занимават с въпроса.

Михнев е ИТ предприемач на 30 години. На въпрос дали сътрудниците на бившата Държавна сигурност имат място в настоящото управление на страната, Михнев отговори: „В листите на „Продължаваме промяната“, сред нашата група, както и в съветниците на нашите министри, такива имена няма„.

ГЕРБ: Реалната власт е в президентството

От случая се възползва парламентарната опозиция. В декларация от името на групата на ГЕРБ-СДС Даниел Митов обяви, че с новите управляващи бившата „Държавна сигурност“ се връща „на бял кон“ не къде да е, а във външното министерство. В същото време кадърни кадри били пенсионирани.

Предупредихме, че мрачни, примордиални същества ще изпълзят от леговищата си. Стоите ли зад тях? И ако не ги подкрепяте – кой направи тези назначения? Да не се окаже друго – че реалната власт е в президентството (бел. ред. Ганчовска е бивш съветник на Румен Радев, в инициативния комитет, който го издигна за втори мандат имаше и доста представители на бившите служби ), а фасадата са лицата на промяната„, заяви Даниел Митов. Той поиска управляващите партии да възразят на тези назначения, които са целенасочена провокация.

В отговор Тошко Йорданов каза, че „такова нещо не е ставало„, а ГЕРБ може да направи и декларация срещу Тодор Живков.

ДПС: Интересен подход за „подмладяване“ на администрацията

Хамид Хамид от ДПС използва темата за назначенията на сътрудници на бившата Държавна сигурност, за да иронизира лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.

Ясни са ми като картинка момчетата, които са начело на всичко: чудна картинка, много миловидна, иде ми да се разтопя от удоволствие. Интересен подход за подмладяване на администрацията като се започва с Първо главно управление на Държавна сигурност„, каза Хамид.

БСП: Достойни офицери могат да заемат постове

Борислав Гуцанов от БСП каза, че трябва да се погледнат класациите на кое място по стандарт на живот е била България тогава и къде е сега, като заключи, че се е влошил значително.

Интересно как през тези тежки и лоши години сме имали образование, в което е нямало неграмотни, в което е имало развита икономика, такава, каквато сега можем да мечтаем. Какво беше здравеопазването тогава и какво е сега„, каза Гуцанов.

За назначенията на Генчовска поиска „да не правим тяхна класация в момента“ и ги определи като „достойни офицери, служили в разузнаването„.

По-рано в сряда председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски отказа да коментира назначенията във външното министерство, под претекст, че ведомството е оглавено от номинация на „Има такъв народ“.

„Възраждане“: Има разлика между доносник и разузнавач

Националистическата партия „Възраждане“, известна с проруските си позиции, поиска да се прави разлика между доносници и разузнавачи.

Нека правим разлика между доносниците, които са писали доноси срещу други българи, влизали са в личния им живот, и хората, които са защитавали националните интереси, били са част от разузнаването, военното разузнаване, били са хората, които са рискували живота си, за да събират информация за българската държава„, каза Петър Петров от „Възраждане“.

Той стигна и по-далеч в заключенията си, като сложи знак на равенство между доносниците и настоящите служители на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). По думите на Петров те „изпълняват политически поръчки“ на турското, американското и „каквито и да било други посолства“, защото подслушвали „Възраждане“ повече от година.

От Министерството на външните работи до този момент не са отговорили на въпросите на „Дневник“ за готвените назначения.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Уволнен е служител на тол управлението, обиждал чужденец на Дунав мост (ОБЗОР)

Служител на „БГ ТОЛ“, обиждал чужденец при преминаване през Дунав мост при Русе, ще бъде уволнен – това обяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, който представи резултатите от извършената проверка. Публикуван в социалните мрежи миналата седмица видеозапис показа как служителят на тол управлението се държи грубо с молдовски гражданин […]