Реклама

https://www.gerb.bg/bg

КНСБ с кампания срещу рака на работното място, 30 000 нови случая всяка година

Снимка: БГНЕС

120 000 в ЕС умират всяка година от ракови заболявания, свързани с тяхната работа. Раковите заболявания, свързани с работата – заемат 52% от причините за смърт в ЕС, с 24% са сърдечно-съдовите, а 2% от нараняванията. Годишните разходи за работодателите са между 4 и 7 млрд. евро. Това заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ по време на конференция „Да спрем рака на работното място“.

КНСБ стартира кампанията от днес с цел превенция. В нея се включват информационни материали, шатри в големите области в страната и в предприятията, посочи Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ.

По данни на Международната конфедерация на труда 30 вида рак са свързани с рак на работното място. По данни на Националния център за обществено здраве – около 350 000 души са болни в България, всяка година има над 30 000 нови случая. Като се смята, че засегнатите са между 2-8% от работещите.

В страната ни обаче липсват системни данни за работниците, загинали от рак, свързани с тяхната работа, уточни Пламен Димитров. Затова данните са по сметки на КНСБ – ако се взема долната граница 2% – означава, че поне 7 000 работници, а ако се вземе горната граница – между 8% са 20 000 българските работници.

Медицинското наблюдение на работници невинаги е редовно и систематично, особено когато са престанали да бъдат изложени на риска, след пенсиониране или смяна на работата, поясни още директорът на КНСБ.

Пламен Димитров посочи, че все пак има положителна промяна заради сключеното между социалните партньори споразумение, което предвижда работещите след прекратяване на работа да подлежат на наблюдение от джипитата и да им се провеждат профилактични прегледи и изследвания. „Предприятията трябва да играят централна роля, в тях трябва да има скрининг, правителството трябва да осигури иновации, инвестиции в предприятията и събиране на данни, което в България е слабо място. Те биха позволили ранно откриване„, коментира още Димитров.

Кампанията

Кампанията на КНСБ ще бъде основно в предприятия, свързани с леката промишленост, металургията, селското стопанство, здравеопазването, химия и др.

Целите на КНСБ чрез кампанията на първо място са да се представят най-новите изисквания в такива предприятия, второ – съвети към работодатели за намаляване и разпространяването, въвеждане на препарати, обсъждане на възможности за прегледи на работниците и бързо лечение. Събиране на статистически данни за опасните вещества, с цел превенция. По време на кампанията работодатели и работници ще бъдат запознати с най-честите видове рак, мерките и веществата, които причиняват, както и въвеждане на дигитално наблюдение на концентрацията на канцерогенни в работната среда.

Катя Вангелова от Националния център по обществено здраве и анализи даде повече данни. От рак около 8 млн. души умират в света, смъртността от рак се очаква да се увеличи със 78% до 2035 г., в Европа се регистрират всяка година над 3 млн. души, в трудоспособна възраст 1.4 млн. души.

В България – сравнително висока заболеваемост, по данни на Националния раков регистър броят на новозаболелите от 1993 г. се увеличава, леко понижение през 2017 г., 2018-2019 г.- отново повишение на случаите, над 30 000. Смъртността също се увеличава леко, над 17 000 човека с фатален край от злокачествени заболявания, поясни Вангелова.

1500 души са починали през 2017 г. от рак на работното място. „Проблемът за България е малко по-тежък – не 25%, а 33% от всичките загубени животи се дължат на раковите заболявания, затова е важно да се вземат превантивни мерки“, каза още експертът.

Тя изброи още болести и причини на работното място, които причиняват ракови заболявания. Сред тях са хепатит B, радиация, ел. лъчение, прахове, нощен труд. 179 агенти са класифицирани от Международната агенция за изследване на рака в Лион и 285 агенти са класифицирани като вероятно канцерогенни – азбест, нощен труд, бои, диоксини. Според Националния раков регистър – 2017 г. – най висок е делът на мъже – заболели от рак на бял дроб, при жените – рак на гърдата.

В заключение Катя Вангелова препоръча за ограничаване на заболеваемостта – проследяване на работниците, повишаване на информираността, квалификацията на медицинските и немедицинските специалисти.

Виолета Добрева, директор на Фонд „Условия на труда“ в Министерство на труда и социалната политика представи презентация „Работа с опасни химични вещества, рискове, превенция“. Основният акцент е, че опасни химикали има в производство на химични продукти, селско стопанство, материално производство и строителство, в лечебни заведения, търговия с храни, детски заведения.

Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ, показа плановете на институциите, които са съставени за борба с рака у нас – Европейски план за борба с рака, Пътна карта за канцерогенните и стратегия 2020-2024 г.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Вежди Рашидов към Борисов: Първи и повече компромиси – не (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=672nSYvSwe0 Не е драматично, че ще има нови предсрочни парламентарни...

Ливан дава Израел на СС на ООН за нарушения на суверенитета

Ливан ще подаде спешна жалба до Съвета за сигурност...

Агенции на ООН и 36 държави обмислят помощ за Газа чрез Кипър

Длъжностни лица от 36 държави и агенции на ООН...

ТЕЦ „Марица-изток 3“ съкращава 30% от персонала си

Централата преминава към сезонен принцип на работа

Депутатите задължиха Асен Василев да извади 1 млрд. лв. от бюджета (ОБНОВЕНА)

Парламентът прие решение за стабилизиране на Фонд "Сигурност на...

Митничари откриха над 46 кг марихуана в камион на ГКПП Кулата

Наркотиците са били укрити в кабината на влекача

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img