КНСБ поставя 2450 лв средна работна заплата на обсъждане с партиите преди изборите

Екип News24sofia.eu
Прочитания 563
0 0
Пламен Диминров
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров?

Пазарът на труда остава горещ, защото липсват квалифицирани кадри в дадени сектори. Тези допускания дават възможност за формулиране на следните цели: ръст с 50% на минималната работна заплата до 2025 година, повишаване на средната работна заплата до 2450 лв. и средната работна заплата да надмине заплатата за издръжка.

За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на онлайн пресконференция, посветена на представянето на Меморандум за социално-икономическото развитие на България за 2021-2025 г.

Меморандумът на синдикалната организация ще бъде предмет на обсъждане при предстоящи срещи с политическите партии и съдържа предложения на КНСБ в пет области. Дигиталната трансформация и зелената, неутралната икономика са сериозните предизвикателства пред българската и световната икономика. Към тях също така се прибавят ударите от кризата по определени сектори.

КНСБ настоява на фона на икономическата рамка доходите и заплатите да вървят нагоре, като средната работна заплата да расте с 12,5%. Това допускане се формира от досегашния темп на работните заплати. В последните 7-8 години има движение при нетната работна заплата и според синдикалиста заложеният ръст е възможен.

Повечето българи ще получават заплати, с които да си издържат семействата увери Димитров. Темпът на ръста на заплатата за издръжка е по-малък, заради инфлацията.

Целта е до 2025 година да няма нито работещ българин, който да не може да покрива с доходите си разходите. Като разход в бюджета за постигане на целите синдикалистът прогнозира около милиард и 200 милиона на година.

Димитров се надява темата да възбуди дебат в обществото по социално-икономическите въпроси и този дебат да стъпва на аргументи и на тенденции, а не на някаква популистка плоскост. Когато започне предизборната кампания партиите трябва да бъдат готови на разговори с КНСБ по темите, за да чуят техните мнения за това кое е възможно и кое не е възможно.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Прокопават целия тунел "Железница" през март

Напредва сериозно работата по тунел „Железница“ и по виадукта преди тунела по посока „Кулата“. Това съобщи във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който по-рано днес инспектира на място строителните дейности. Той изрази надежда, че през месец март ще бъде прокопан целият тунел. Министър-председателят напомня, че „Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан […]