https://www.gerb.bg/bg

Кнежа изпревари София по средна брутна заплата

Снимка: БГНЕС

Инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) публикува анализ за заплащането в общините у нас през 2022 г. Данните показват средната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение лица в частния и обществения сектор в 265-те общини в страната.

Картата на заплатите дава различен поглед към икономиката на страната, като разкрива успешни примери за развитие както в големите икономически центрове, така и в по-малки индустриални общини. Данните на ИПИ обхващат периода 2018-2022 г.

Най-високата средна брутна месечна заплата на наетите лица в България за 2022 г. е в община Челопеч. Тя е в размер на 3 398 лв. На второ място по този показател се нарежда община Козлодуй с 2 949 лв. Челната тройка се допълва от община Кнежа, където средното брутно месечно възнаграждение е 2 813 лв.

От ИПИ посочват, че първите три места се заемат от общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури. На четвърта позиция е Столична община (2 475 лв.), следвана от общините Раднево (2 450 лв.), Пирдоп (2 440 лв.) и Гълъбово (2 260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2 156 лв.), Панагюрище (2 050 лв.) и Божурище (1 925 лв.).

Снимка: НСИ

Впечатление прави това, че най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района. В топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната. Интересен е пробивът в топ 10 на община Кнежа, където има силно развито зърнопроизводство, и в която е базиран най-големият производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г.

Сред големите областни центрове най-високите средни възнаграждения са в Столична община – 2 475 лв. (4-то място в страната), община Варна – 1 642 лв. (17-то място в страната) и община Пловдив – 1 584 лв. (22-ро място в страната). Тук отново се наблюдава силно представяне на индустриалните общини в периферията на трите водещи икономически центъра. В топ 25 по заплати в страната влизат 1) общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; 2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и 3) общините Марица и Куклен до Пловдив.

Анализът на ИПИ показва, че в последните години има ръст в средната заплата във всяка община в страната.Средната заплата на наетите лица в 215 общини в страната бележи ръст между 40% и 70% за четири години.

В големите общини (Столична, Пловдив и Варна) ръстът на възнагражденията е над 50% в периода 2018-2022 г. Най-висок ръст се наблюдава в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция или съществуващи компании са се разраснали и са подобрили значително своите резултати. Такива са примерите на общините Кнежа, Брезник и Куклен. В района на Крумовград също се наблюдава сериозен ръст на възнагражденията.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Кои американци се намират в руски затвори и за какво са осъдени?

В последните години редица американски граждани бяха задържани и...

Съдът в Хага обяви израелските селища в палестинските територии за незаконни

Най-висшият съд на ООН, Международният съд в Хага, заяви...

Ивелин Михайлов ожали края на Исторически парк

"Паркът и всичко, което правя, е към своя край"

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бойко Борисов отново оглави Комисията по външна политика (ОБНОВЕНА)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисoв отново...

28 души загинаха при две отделни атаки в Пакистан

В понеделник в Северозападен Пакистан бяха извършени две отделни...

Радев дава и си взима втория мандат в понеделник

ПП-ДБ вече заявиха, че ще го върнат веднага

Росен Желязков отива на разговори с ДБ, не с ПП

Депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви в ефира на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg