Реклама

spot_img

Кнежа изпревари София по средна брутна заплата

Снимка: БГНЕС

Инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) публикува анализ за заплащането в общините у нас през 2022 г. Данните показват средната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение лица в частния и обществения сектор в 265-те общини в страната.

Картата на заплатите дава различен поглед към икономиката на страната, като разкрива успешни примери за развитие както в големите икономически центрове, така и в по-малки индустриални общини. Данните на ИПИ обхващат периода 2018-2022 г.

Най-високата средна брутна месечна заплата на наетите лица в България за 2022 г. е в община Челопеч. Тя е в размер на 3 398 лв. На второ място по този показател се нарежда община Козлодуй с 2 949 лв. Челната тройка се допълва от община Кнежа, където средното брутно месечно възнаграждение е 2 813 лв.

От ИПИ посочват, че първите три места се заемат от общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури. На четвърта позиция е Столична община (2 475 лв.), следвана от общините Раднево (2 450 лв.), Пирдоп (2 440 лв.) и Гълъбово (2 260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2 156 лв.), Панагюрище (2 050 лв.) и Божурище (1 925 лв.).

Снимка: НСИ

Впечатление прави това, че най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района. В топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната. Интересен е пробивът в топ 10 на община Кнежа, където има силно развито зърнопроизводство, и в която е базиран най-големият производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г.

Сред големите областни центрове най-високите средни възнаграждения са в Столична община – 2 475 лв. (4-то място в страната), община Варна – 1 642 лв. (17-то място в страната) и община Пловдив – 1 584 лв. (22-ро място в страната). Тук отново се наблюдава силно представяне на индустриалните общини в периферията на трите водещи икономически центъра. В топ 25 по заплати в страната влизат 1) общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; 2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и 3) общините Марица и Куклен до Пловдив.

Анализът на ИПИ показва, че в последните години има ръст в средната заплата във всяка община в страната.Средната заплата на наетите лица в 215 общини в страната бележи ръст между 40% и 70% за четири години.

В големите общини (Столична, Пловдив и Варна) ръстът на възнагражденията е над 50% в периода 2018-2022 г. Най-висок ръст се наблюдава в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция или съществуващи компании са се разраснали и са подобрили значително своите резултати. Такива са примерите на общините Кнежа, Брезник и Куклен. В района на Крумовград също се наблюдава сериозен ръст на възнагражденията.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Зарица Динкова: Партньорството с общините е важно за привличане на туристи

Министърът на туризма, Зарица Динкова, отбеляза значението на партньорството между...

ДПС избира новите съпредседатели (СНИМКИ)

XI-тата Национална конференция на ДПС започна при засилени мерки...

МВР осуети наркосделка в София, иззети са над половин милион лева

Спецоперация на служители от сектор "Наркотици" към СДВР завърши със...

Украйна удари стратегически металургичен комбинат в Русия

Според източници на Би Би Си от разузнавателните служби, нощен...

Румен Радев настоя за ежедневен натиск, за да се разкрие напълно Нотариуса

"В тази "сложна среда" често се явявате последната бариера пред...

Новата мода – пияни джигитки

Най-често жени шофьори сядат зад волана, употребили алкохол. Това...

Издирват 17-годишно момиче от Кюстендил

Момиче на 17 години от Кюстендил е в неизвестност от...

ПП-ДБ: Меморандумът е смел политически ход, не е ултиматум

Венеция Нецова-Ангова, депутат от Продължаваме промяната (ПП), коментира меморандума, представен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Индонезия връхлетяна за първи път от мощно торнадо (ВИДЕО)

Индонезия беше връхлетяна от торнадо с мащаби, които досега...

Американски сенатори уверени, че до март помощта за Киев е одобрена

Американски конгресмени, които участваха в Мюнхенската конференция по сигурността,...

ЕС премахва санкциите на двама руснаци и словак

Европейският съюз ще отмени санкциите срещу двама руски бизнесмени и...

Взривилият се камион на митницата в Казанлък превозвал етер

Взривилия се камион на митницата в Казанлък е превозвал...

Талибаните няма да участват във форум на ООН за Афганистан

Външното министерство на талибаните, които контролират Афганистан, заяви, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img