Клиентелните проекти в Плана за възстановяване да се ограничат максимално, иска Безлов

Прочитания 661
0 0

Трябва да има механизъм, който да позволи на бизнеса и гражданите сами да генерират проекти. Това заяви пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Коментарът му е по повод втората, междинна версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, която отчита препоръки на бизнеса и критики към първоначалния вариант.

Той обясни, че в много отношения администрациите гледат на всичко извън тях като враждебно, „което иска да им вземе паричките“.

Според него има безсмислени клиентелни проекти, има и смислени неща. Безлов обвърза реализацията на Националния план за възстановяване с предстоящите избори и новото съотношение на силите.Той изрази надежда да има по-голям контрол между самите политически сили.

„Последната година показа, че има една улица, която е готова да оказва натиск върху тази администрация и това се случва вече циклично в България, което е добре. Разбира се, имате си и всички тези икономически групировки, те си инвестират и в момента в предстоящите избори. Правят своите избори как да си инвестират парите, така че да са винаги печелещи, те ще продължат да си влияят. Въпросът е да е по-ограничено. Чудеса не се случват“, коментира експертът.

По негови думи проблемът на европейския опит е, че от самите държави зависи какво ще направят с фондовете, които им се отпускат.

Има и един допълнителен филтър: съвсем безсмислените, клиентелни, компрометирани проекти – в крайна сметка не им се изплаща поисканото финансиране, отбеляза той.

Според него Европейската комисия има достатъчно механизми да не позволи просто да се изхарчат тези средства, които да отидат към клиентелите.

Той все пак призна, че някакъв процент от средствата ще отидат към клиентелите, каквото и да се случи на изборите. Въпросът бил да тези клиентелни проекти се ограничат максимално.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Шофьор на бетоновоз блъсна пешеходец на кръстовище в София и избяга

Шофьор на бетоновоз удари пешеходец на кръстовище в София и избяга, съобщи bTV. Инцидентът е станал малко преди 10 ч. на кръстовището на булевардите „Мадрид“ и „Ситняково“. Пешеходецът пресичал на светофар. Шофьорът се издирва. Пострадалият е откаран в болница, има травма на крака. Районът е отцепен от полицията, но кръстовището […]