Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Китайските медии и властите в Хонконг се нахвърлят на Тръмп

Снимка: EPA/БГНЕС

Китайските държавни медии и правителството на Хонконг се нахвърлят срещу заплахите на американския президент Доналд Тръмп, който обеща да прекрати специалния статут на Хонконг, ако Пекин наложи нови закони за националната сигурност на града, съобщава „Ройтерс“.

Тръмп обеща в петък „да предприеме действия за отмяна на преференциалното третиране на Хонконг като отделна митническа и пътна територия“ и да наложи санкции на неуточнени лица заради новите закони на Пекин за азиатския финансов център.

Но държавните медии в Китай заявиха, че това ще навреди повече на Съединените щати.

„Ефектът от санкциите, който Съединените щати размахват, няма да изплаши Хонконг и няма да свали Китай“, пише в коментар китайският People’s Daily, използваше името „Жон Шен“, което означава „Гласът на Китай“, често използвано за становището на вестника по въпросите за външната политика.

Global Times пише, „Китай вече се е подготвил за най-лошото… Независимо колко далеч ще стигне САЩ.“

Говорителят на правителството на Хонконг изрази съжаление, че САЩ продължават да „клеветят и демонизират законните права и задължение на нашия суверен“, да защитава националната сигурност.брокер на недвижими имоти

В знак на дипломатическо маневриране правителството на САЩ заяви, че ще пусне за продажба един от основните си имоти в Хонконг – луксозен жилищен комплекс на стойност около 650 милиона долара.

Говорител на американското консулство в Хонконг заяви, че това е част от глобална програма, която „засилва присъствието на правителството на САЩ в Хонконг“ чрез реинвестиции в други области.

Представители на Китай и Хонконг оправдават законите, които ще бъдат директно наложени от Китай за възстановяване на реда в град. Те коментират, че законите ще се прилагат само за малък брой „създаващи проблеми“.

Протестиращите обаче твърдят, че протестират срещу сериозното посегателство на Китай върху автономията и свободите на Хонконг, въпреки обещанието на Пекин да предостави на града висока степен на автономия по така наречената формула „една страна, две системи“.

Планират се още протести през следващите седмици.

Държави, включително САЩ, Канада и Великобритания, изразиха дълбока загриженост относно закона, като Великобритания заяви, че може да предостави разширени права за визи на голям брой жители на Хонконг.

„Демосисто“, застъпническа група, ръководена от изтъкнат млад активист в Хонконг Джошуа Вонг, заяви, че законът за сигурността ще бъде „смърт за свободата в Хонконг“.

Високопоставен служител в Хонконг, Ерик Цанг коментира, че не се интересува особено, ако бъде санкциониран от Вашингтон. „Не бих отишъл дори в Канада, в случай, че се опитат да ме хванат“, обяснява Цанг пред местно радио.

Подробности за законите остават неясни дори за служители в Хонконг, но се очаква да бъдат приети от китайския парламент това лято. Законите ще забранят сецесията, подривната дейност, тероризма и чуждестранната намеса в Хонконг и ще бъдат наложени без никакъв местен законодателен контрол.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Жандармеристи с тежко въоръжение пазят реда у нас след терористичната атака в Москва

Няколко структури на МВР предприемат засилени мерки за обезпечаване...

Новият палестински премиер ще служи и като външен министър

Палестинският премиер Мохамад Мустафа сформира нов кабинет в четвъртък,...

Шефове на „Боинг“ се оттеглят след поредица от инциденти

Главният изпълнителен директор на "Боинг" Дейвид Калхун обяви в...

Иран показа дрон за атака срещу Израел

На международното оръжейно изложение в Доха (Катар) Иран за...

ЕК подпомага българските земеделци с 86,9 млн. евро

Европейската комисия одобри българска схема в размер на приблизително...

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

Зеленски за коментара на Путин: Терорист обвинява Киев в терор

Сега е изключително важно да се грижим за нуждаещите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img