Киселова за депутатите: Като студенти на изпит, трябва им 1 ден

Към дата 15 септември НС трябва да е разпуснато

Views 17954
0 0
Снимка: архив БГНЕС

В този си състав Народното събрание месеци наред показваше, че на депутатите им е липсвала предизборната кампания и че се готвят за нея. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в сутрешния блок на БНТ.

Според нея народните представители са пропуснали много възможности да се разберат и да работят, а са имали достатъчно шансове да отстъпят и да заровят томахавките. Тя е възмутена, че вместо депутатите да концертират усилия в законодателството, дори е нямало сформирани комисии, където законопроектите да бъдат обсъдени и разгледани. Законопроектите за реформа в специализираното правосъдие няма да има време да бъдат разгледани поради законовите срокове.

В последните часове и дни народните представители да казват, че не им стигнал един ден, – това на Киселова прилича на поведението на студентите, на които им се пада въпрос и те казват, че ако имали още един ден, са щели да научат и него.

Според нея явяването на трета ликвидация/трети избори трябва да отвори очите на избирателите кой какво свърши в парламента. Представете си в сряда в парламента каква предизборна кампания ще се лее, това не е нормално и не се прави така, посочи тя.

По отношение на законовите срокове за разпускането на Народното събрание, доц. Киселова уточни, че дали президентът ще разпусне Народното събрание, считано от сряда или във вторник, считано от четвъртък са детайли. Може да се играе с единия ден, но според мен е необходимо на 15 септември Народното събрание да бъде разпуснато, очаква доц. Киселова.

Както и да постъпи президентът, ще бъде критикуван, но според мен председателят на парламента трябваше да свика извънредно заседание на Народното събрание, за да може президентът да не бъде критикуван за един ден. Ако президентът бави още, ще бъде обвинен, че бави умишлено, затова и няма смисъл да си го причинява в тази политическа есен„, категорична бе доц. Киселова.

Във връзка с казуса с гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков, доц. Киселова очаква решението на Конституционния съд с оглед събраните документи, мнения и становища. Тя е противник на двойното гражданство – не може да си представи, че човек може да има ангажименти към две държави. Конституцията засега е предвидила ограничения, каза още доц. Киселова.

Припомняме, че заради спора около гражданството на служебния министър Кирил Петков от ГЕРБ сезираха Конституционния съд и той образува дело по казуса.

Пред журналисти самият Петков заяви, че от 21 април 2021 г. се е отказал от канадско гражданство.

Преди дни той обяви, че вече има документи от Канада, който е изпратен канадското посолство в Румъния.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, уверява Гълъб Донев

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени. Това зави пред bTV вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Той увери, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана. Социалният министър отрече да има риск актуализацията на парите за […]