Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков: Взели сме завоя и трябва да го отстояваме (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Репортер по темата: Тодор Стефанов, NEWS24sofia.eu

Няма протегната ръка от ГЕРБ и ДПС за нас. Няма как да кажем, че им прощаваме за всички милиарди, които са откраднали. Няма как да сменим коалицията и няма да съм аз премиерът, който ще подаде ръка на крадците на този „новоизбран пазител или куче“. Лично аз с него сделка не мога да направя.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на срещата на бизнеса с правителството, събитие, организирано от Капитал за XVI-ти път.

С приятели като ДПС врагове не ми трябват, изтъкна Петков.

Той поздрави БСП за водената политика в коалицията. БСП успя да направи стъпка напред – да разграничи любовта към руския народ от мерките за режима на Путин. Кирил Петков е доволен от подкрепата на БСП към правителството за оказване на хуманитарна помощ за Украйна.

Благодаря, че идеологията беше изместена от логиката„, подчерта Петков.

Четворната коалиция дава възможност за дебат и диалог, като няма притеснение от настоящата форма на управление.

Петков увери още, че не са сменени приоритетите в програмата на правителството. Няма да си говорим за пуканки с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши по време на посещението й у нас, а как да направим пропукване на настоящия модел, каза премиерът.

На правителството са вързани ръцете, а този главен прокурор следи повече нас, отколкото за някое друго престъпление. Имаме превзети институции и това се случва главно заради прокуратурата. Ако там вдигнем похлупака, всичко ще се промени, защото ги е страх. В момента не ги е страх, защото си имат пазител – Иван Гешев, заяде се Петков.

Според него всяка една система, която младото правителство е заварило, е продънена. Всички трябва да запретнем ръкави, настоя Петков. „Ние се движим като лунноходи, като се опитваме да изградим структури и координации, които не съществуват в момента„.

Войната в Украйна

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Хибридните атаки не са някакви миражи и не са нещо, за което се говори само по „Фейсбук“, посочи Петков.

Трябва да махнем хибридните атаки, но те са страшни само, ако някои им се връзва. Този път няма да ни съборят, България няма да бъде на кръстопът. Ние сме взели завоя и трябва да го отстояваме, настоя премиерът.

Той смята, че случилото се на 3 март може да е случайност, но от „Възраждане“ имали среща с Елеонора Митрофанова, предишните дни и срещата продължила два часа. За какво си говорили – за култура, за Пушкин, запита Кирил Петков.

Целият екип, които бяхме заедно, не ни беше страх и се качихме и поднесохме букетите на Шипка. Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия, която е свързана на база култура, образование, пропаганда с режима на Путин. Аз зтова исках да коленича пред Шипка, защото руски войни са си дали живота си за България„, подчерта премиерът.

Според него Путин е имал стратегия доста по-рано. Едновременно с това структурата на пазара в Европа е такава, че най-високата цена предопределя общата цена в Европа. Когато се качи цената, тогава по системата на образуването на енергията в Европа, автоматично качва цените на електроенергията, обясни Петков.

Нашето младо правителство попадна точно в перфектната буря, когато всички аспекти се случват едновременно. Лидерите на другите държави също ги е страх какво техните гласоподаватели ще кажат, посочи Кирил Петков.

Той отбеляза, че когато икономиката ни е натегната на база стратегическо планиране от Русия, трябва да се каже какви ще бъдат ценностите ни. Единият вариант е да наклоним глава и да се скрием в тревата, докато премине бурята, а другият вариант е да кажем, че ни е омръзнало България да не решава собствената си съдба, а Великите сили да ни решават проблемите. Лично това премиерът Кирил Петков много го дразнело.

Ние сме НАТО, ние сме в ЕС и това е друг тип мислене„, подчерта Петков.

От едната страна губим, ако сложим санкции, а от друга страна губим идентичността си, ако се принизим. Единият начин е да се извади калкулатора – рискът от това е толкова, рискът от онова е толкова. Ако извадим българския калкулатор, то ние сме най-зависимата страна в Европа, изтъкна премиерът, според когото в такъв момента трябва да замълчим. Едва когато се освободим от всички плюсове и минуси, тогава може да вземем правилно решение.

Кирил Петков е доволен, че вече има структура за бежанците в България, осигурени са йодни таблетки за всички, направен е нов преглед върху инвестициите в отбраната. Досега са се купували техники, колкото да мине една корупционна сделка. Системата на отбраната е като точки на един лист, които ако не са свързани и стават лесна мишена.

Войната ни даде възможност да погледнем бързо и критично към нашата зависимост от енергийни източници. Диверсификация в енергийните източници не е теория, а е практика, посочи Кирил Петков.

Той увери, че интерконекторът с Гърция ще бъде довършен за 6 месеца.

Във връзка с презапасяването със зърно, Петков заяви, че няма да позволи децата му и българските деца да ядат радиоактивен хляб.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Певицата Дебора поиска прошка в храма след пиянската изцепка на пътя

В църква влезе певицата Дебора, която през миналата седмица...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Почина дизайнерът Роберто Кавали

Дизайнерът Роберто Кавали, създател на марката Roberto Cavalli, е починал...

Предадоха на съд насилник рецидивист, пребивал системно родителите си

Прокуратурата в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт...

Маркет Линкс: Близо половината българи са разочаровани от политическата ситуация у нас

Около 46% от българите са разочаровани от политическата ситуация...

Задържани и ранени след сблъсъци на протест в Аржентина

Аржентинската полиция арестува 10 души по време на протест в...

Въздушният трафик е нарушен в региона на Близкия изток (ВИДЕО)

Русия не е била уведомена от Техеран за атаката

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img