Кирил Петков: В Европа няма глас за меки мерки

България не може да гледа отстрани

Views 57205
0 0

След извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което бяха обсъдени санкции за Русия, се оказва, че Путин все още не е поименно назован в тях.

Приетият пакет от санкции уврят около 70% от руската икономика, но пред журналисти премиерът Кирил Петков не пожела да каже кои европейски страни „са спасили“ и Путин, и връзката на Русия в системата SWIFT от санкции.

Важното е да говорим в един глас, ЕС и НАТО, подчерта няколко пъти Кирил Петков. Договорените санкции са на един етап, вчера се съгласихме на едни санкции, разговорите продължават.

България подкрепя всички тези мерки, без слаби или уклончиви мнения. Сред всички останали лидери не е имало глас за меки мерки.

Петков призна, че всички членове на Европейския съвет са били изненадани – Никой не е вярвал на чак такава масирана атака ще се случи толкова бързо, толкова масирано и с толкова много жертви. В заседанието се е включи премиерът Зеленски от един бункер.

Този човек може да не е жив след 48 часа„, каза Кирил Петков.

1/3 от украинската армия е вече унищожена. ЕС ще излезе с общи действия, включващи сериозни мерки. Днес продължават разговорите, но със сигурност ще засегнат руската икономика и важни хора, взели решението за инвазията на Русия„, увери Петков.

Млади момчета – и от украинска, и от руска страна, в момента умират заради един лидер, който седи от другата страна на масата и взима ужасно грешни решения. Руските войници дори не са знаели, че отиват на боеве – мислели са, че ще участват в учения„, допълни Петков.

ЕС не може да стои безучастно и да гледа отстрани какво се случва, уверен е Кирил Петков и открои, че с особена сила това се отнася за България дори и защото ние имаме в Украйна малцинство – „а хората просто умират„.

Невероятно е, че това се случва сега, тази година, в Европа, Руската федерация не може да остане безнаказана с тези си действия. Русия абсолютно не се интересува от това, което Европа прави.“

Запитан как би коментирал изказването на военния министър Стефан Янев от вчера, че не бива да се говори за война и че вратата на дипломацията е отворена и от страна на НАТО, но и от страна на Русия, Кирил Петков заяви:

Как така – тук не можем да говорим за баланс на някакви сили, половината територия на Украйна е обстреляна с ракети… Не може един лидер и какво се случва в неговата глава да предопределя какво се случва в цялата държава.“

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

"Възраждане" пестят средства със закриване на Комисията по досиетата

Парламентарната група на „Възраждане“ внася законопроект, с който иска да се закрие Комисията по досиетата. Всички досиета трябва да бъдат прехвърли към Националната агенция по архиви, за да може да се прави справка, но да не се изискват досиетата на хора в преклонна възраст. За това настоя Цончо Ганев на […]