Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков уверен, че шантажът на Кремъл няма да успее

Снимка: архив пресцентър Министерски съвет

Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее, защото днешното събитие е доказателство затова, че България и Гърция полагат началото на един геополитическия проект. Това каза премиерът Кирил Петков на посещение днес Гърция, по време на церемония по започване на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

С 20% дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 година. Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.

Планираният капацитет на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. кубически метра годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. кубически метра годишно. През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, което ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона. Достъпът до алтернативни доставки ще гарантира конкурентни цени и по-добри условия за българските потребители. Настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна и прекъсването на доставките за някои държави от страна на „Газпром“, подчертава стратегическото значение на инвестицията както за България, така и за Европа като цяло.

Интерконекторът трябва да свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Петков се обърна към колегата си Мицотакис с думите, че използва случая да му благодари за ускорената работа по газовия интерконектор Гърция – България.

Единни можем да преодолеем трудностите, създадени от Русия, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

По думите му първа стъпка в тази посока е независимата газова система в Александруполис.

Гръцкият премиер бе категоричен, че много скоро руският газ в Европа ще бъде заместен от доставки от други източници.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски също приветстваха старта на ключовия за региона и за Европа проект. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди геополитическото значение на терминала в Александруполис и изтъкна значението на това да има европейска енергийна платформа.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Филипините готвят споразумение за Южнокитайско море със САЩ и Япония

Предстоящата тристранна среща на върха между Съединените щати, Филипините...

Швейцария определи дата за мирната среща за Украйна

Правителството на Швейцария ще бъде домакин на двудневна конференция...

Проф. Антоанета Христова: Битката не е между ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС, а между сглобката и отвратените

Контрабандният канал в "Митниците“ захлупи политическия скандал около ротацията....

Британският премиер осъди нападението на Иран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Британският министър-председател Риши Сунак осъди въздушната атака на Иран...

МО отменя военния парад на 6 май

Тази година няма да се проведе военен парад на...

Черна гора задържа бивш прокурор и полицейски шеф

По нареждане на Специалната прокуратура на Черна гора бившият...

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел (ОБНОВЕНА)

САЩ предупредиха, че Иран ще бъде държан отговорен, ако...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img