Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков: Риск е да не се потвърдят танкерите за октомври и ноември

Ако до 19 август служебното правителство не потвърди офертата за танкерите за октомври и ноември, това е риск. Голям риск е да не се заключат октомврийския и ноемврийския кораб. Категоричен в тази теза бе бившият премиер Кирил Петков в студиото на Нова телевизия.

Той посочи, че правителството му е оставило обвързваща оферта, което е най-добрият вариант, включително оставило и фирма, която е била готова да отстъпи слота си за октомври и ноември. Дори и служебното правителство да трябва да осигурява другите пет слота, природният газ ще се оскъпи с не повече от 10 долара, т.е. седемте танкера ще са с 20 долара под пазарната цена в Европа по днешни цени. Регазификацията при никакви условия не може да струва повече от 10 долара или евро. Най-важното, по думите на Петков, обаче е, че доставките ще са сигурни и идват директно от производител.

„Офертата за седемте танкера е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат „Те подписаха еди какви си газови договори“. Искахме да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка.

Той недоумява какво пречи на служебното правителство да го направи, щом той за две седмици след спирането на руския газ е успял да намери два слота за първите два танкера втечнен газ.

Не цената, а сигурността на доставките на газ и петрол е основното, към което трябва да се стремят българските власти, настоя Петков. Именно „Газпром“ се е доказал като несигурен доставчик. Дори и да пусне газа през септември, какво ни гарантира, че ще имаме газ през октомври или ноември в началото на отоплителния сезон, пита Петков и още: „Дори и да приемем схемата за плащане в рубли и да правим като Германия, то и на Германия „Газпром“ спря газа?

Петков обясни, че всеки ден „Булгаргаз“ продължава да иска от „Газпром“ да си изпълни договора и това не се прави случай – ако случайно решат да пуснат газа, да могат да го пуснат във всеки ден, в който решат, и ако отидем на съд да се види, че българската страна е била изрядна по този договор.

За това дали купуваме, но и от посредници руски газ, както настояват от ГЕРБ, Петков отсече, че в корабите няма и една молекула руски газ. А когато двата танкера с втечнен газ вече са били договорени, „Булгаргаз“ е продължил да купува от свободните количества, които Гърция е можело да ни даде. „Газът, който е купуван през това време от Гърция, може да е бил руски, но „ние нямаме опцията гръцки газ или газ от „Газпром“. Нямаме опцията „Газпром“.“

Петков заяви, че е останал изключително учуден, че във въпросния щаб не е бил поканен никой от „Булгаргаз“, както и че никой не се е обадил на тази фирма, готова да отстъпи слота за октомври. Както и че една седмица американската фирма с танкерите не е била потърсена. „Въпросът е какво прави този кризисен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският кораб е голям риск“, отсече Кирил Петков.

За гръцката връзка Петков заяви, че технически тръбите са готови, по време на официалното откриване вече е течал газ 40 бара и единственото, което остава е да се издадат акт 15 и 16. Гърция е готов с хартийките си, ние трябва да издадем нашите, посочи Петков и допълни, че ако това не се случи до септември месец, вече може да се твърди, че има умисъл. В момента той не твърди това.

Дерогацията и диверсификацията не е въпрос на идеология, а въпросът е имаме ли газ и петрол през зимата. Видяхме какво прави „Газпром“, как да разчитаме, че зимата ще си спазва договора, обясни Петков и настоя, че най-доброто е още тази зима да не сме зависими от „Газпром“.

На въпрос за пълненето на Чирен, Петков обясни, че в момента газохранилището е пълно повече от миналата година и се пълни по график. Има и технически пречки да става с по-бързи темпове, като правителството на Петков не е вкарало само 10% от втория танкер, което количество е можело да бъде нагнетено.

България не спря в нито един момент подаването на газ. На фона на цялата криза в Европа, ние се справихме идеално, е уверен Кирил Петков.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Средната заплата на българина се е увеличила над 2 пъти от 2014 г. насам

Годишният общ доход средно на лице от домакинство е...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

Бенямин Нетаняху: Израел е подготвен за директна атака от Техеран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израел е подготвен за директна атака от страна на...

Задържаният за стрелба в София се целил в гарги

Това обяснил самият той пред полицията

Пловдивски криминалисти разкриха 2 наркооранжерии

При спецакция пловдивски криминалисти разкриха две домашни оранжерии за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img