Кирил Петков оповести банкова сметка за Украйна

Екип на News24sofia.eu
Views 20204
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Българският премиер Кирил Петков откри кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство.

Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е Фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна„, пише Петков.

Неговият мотив е, че държавата сме всички ние и всеки трябва да се чувства, че може да бъде част от решението.

Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия„, пише Петков.

През идващата седмица свиквам коалиционен съвет и организирам пътуване до Киев, пише Петков.

Той заявява, че ще продължи да работи за това България да има единна позиция въз основа на информиран избор.

Военната помощ не е задължително в една от двете крайности – не е само снаряди или каски. Нека разберем истинските нужди на Украйна и информирано като коалиция да се обединим около важни за тях конкретни необходимости, зад които всички можем да застанем„, пише премиерът.

Германия, Франция, Италия, Полша, Нидерландия, Австрия, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Румъния, Норвегия, Хърватска, Чехия, Ирландия, Литва, Люксембург, Естония, Словения, Словакия, Кипър и Латвия изпращат военна помощ за Украйна и това не води до обявяване на война спрямо тях.

Докато достигнем този политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси, пише Кирил Петков.

Под хаштах #едназаплатазаукрайна премиерът пише и банковата сметка:

получател: VDU 0515 Kiev; IBAN: UA133223130000025203000000021; SWIFT: EXBSUAUX

Припомняме, че в последния си работен ден преди Великденските празници Народното събрание, след бурни дебати и съпротивата на „Продължаваме промяната“ и БСП, отложи за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията.

По-рано днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че няма нужда да се събира коалиционен съвет по темата за предоставяне на оръжие за Украйна, а точката ще бъде разгледана в парламента.

Във вторник (26 април) се очакваше коалиционните партньори да се съберат и да обсъдят, за пореден път, предложението за военната помощ за Украйна. На 21 април в Народното събрание, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба дойде за втори пореден ден да разговаря с депутатите, от Демократична България“ втърдиха тона и заявиха, че вече започват да обмислят и излизане от коалицията, ако не се постигне решение. Само ден по-рано Христо Иванов уверяваше, че ДБ се опитват да не поставят червени линии и ултиматуми, за да може да оставят коалицията стабилна.

В комисия за разглеждане бяха внесени две предложения – това на ДБ и второ на ГЕРБ, но от на закрито заседание на 20 април излезе трети вариант, в който формулировката бе „техническа помощ за защитни цели“. Като контрареплика на тази формулировка стоят ироничните думи на Дмитро Кулеба, че такава помощ е помощ, „за да умрем защитени„.

В следобедните часове на 21 април и от „Продължаваме промяната“ излязоха с декларация, в който се опитват да обяснят позицията си на мост между противоположни позиции в коалицията.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Русия гони 40 германски дипломатически служители

В понеделник руското външно министерство е връчило нота на германския посланик в Москва Геза фон Гайер. С нотата 40 служители на германски дипломатически институции в Русия са били обявени за персона нон грата. Руското външно министерство съобщи това в изявление. „Извънредният и пълномощен посланик на Федерална република Германия в Руската федерация Геза фон […]