Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков: Мнозинството на почтеността няма да стане с политически конструкции

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Разговорите за общи действия не трябва да са сега, а след изборите. Целта на „Продължаваме промяната“ е да се събере мнозинство от 121 депутати, а 121 депутати на почтеността няма да стане с политически конструкции, а с общи цели, декларирани още преди изборите – борба срещу корупцията и прозрачност. Това заяви Кирил Петков, основател на новата политическа формация „Продължаваме промяната“ в студиото на Нова телевизия.

Според него трябва да се даде пълната възможност на избирателите да гласуват за когото си изберат. „Така ще избегнем конфликтите между ляво и дясно„, заяви Кирил Петков и даде пример с десни избиратели, които никога не биха дали гласа си например за Мая Манолова.

Ние (Продължаваме промяната, бел.ред.), явно ставаме новият център, обясни Петков.

Той смята, че „Продължаваме промяната“ има потенциал да утрои резултата от 9%, който социолозите им дадоха още преди проектът да бъде обявен официално. „9% за мен е огромен процент, защото още когато нямате партия, листи, е голям този процент. Този процент, ако се направи хубава кампания и привлечем всички хора, които успеем, аз знам, че това ще е по три. Спокойно може да се стигне до 27-30%, ако всичко, което сме обещали, го изпълним„, вярва бившият министър.

Иначе Кирил Петков много се зарадвал на изявленията на Мая Манолова и Христо Иванов за общи действия. Това му дава надежда, че в 47-то Народно събрание ще има мнозинство на почтените. Разговори ще има още другата седмица, но това няма да са разговори за коалиция, стана ясно от думите на Петков.

На въпрос дали би се обадил на Слави Трифонов и неговата партия „Има такъв народ“, след всички обвинения спрямо него и съратника му Асен Василев, Кирил Петков заяви, че би се обадил на Мика Зайкова, а добри впечатления има и от Ива Митева. Но Петков смята и че в партията на Слави Трифонов „трябва да преглътнат егото, да повярват, че сами не става“. От „Продължаваме промяната“ оставят отворена врата за разговор и към тях.

Кирил Петков коментира и отношенията си с ДПС. „Имах интересен разговор с депутат от партията. Каза ми: „Харесваме твоите политики и виждания, но не харесваме, че си срещу Делян Пеевски.“ Петков отказа да посочи конкретно име на депутат, с когото е говорил, но се усмихна при споменаването на Йордан Цонев. Петков заяви и че негова мечта е ДПС да си признаят и разграничат от модела „Пеевски“.

Припомняме, че вчера вечерта ПП „Продължаваме промяната“ обяви, че е постигнала договореност за явяване на предсрочните парламентарни избори с регистрацията на партиите „Волт“ и „Средна европейска класа“ като мандатоносители.

Въпроси по конспекта:

  • Нужна ни е диверсификация на енергийните източници и България трябва да разполага с независимост.
  • Затварянето на въглищните централи е неизбежно, но ангажиментите ни към Зелена сделка трябва да се отложат възможно във времето.
  • Категорично против проекта „Белене“, а за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ трябва да се направи преценка.
  • България трябва и е добре да влезе в Еврозоната, нужна е добра информационна кампания. Не трябва страната да влиза в Еврозоната с корумрирано управление, защото тогава едни пари просто ще изтекат.
  • Главният прокурор Иван Гешев е задължително да си ходи предсрочно.
  • Нужна е цялостна реформа в здравеопазването, проблемът не е само в това, че болниците са търговски дружества.

На въпрос за отношенията си с посланика на САЩ у нас – Херо Мустафа, Петков обясни, че я познава, имал е срещи с нея няколко пъти. От момента на обявяването на политическия проект не е говорил с нея. „Всички наши партньори на Запад биха се радвали България да не е корумпирана страна. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки„.

Декларирах всичките си средства, когато станах министър. Спестяванията ми са над един милион лева. Всеки лев, който съм спестил, е на базата на моите успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах в компании. Горд съм с тяхното съществуване. Зад всичко, което притежавам, стои честен бизнес, труд и успехи. Живея в малък апартамент в центъра. Обичам да ходя пеша, без да шофирам, ако може. Платил съм си данъците. Не завися от поръчки и държавни договори, така че съм абсолютно спокоен“, каза Петков в отговор на въпрос с какви средства разполага.

Във връзка с казуса с канадското си гражданство той заяви, че има две дати – 21 април, когато е направил волеизявление за отказ от канадско гражданство и 20 август, когато е бил уведомен от Канада, че молбата му за отказ е била удовлетворена. „Важно е Конституционният съд да каже, че въпросът е не кога чужда държава ти издава бележка, а кога си подал молбата си„, уточни той.

Петков отклони коментар за заплахите срещу шефа на НАП Румен Спецов с изричната уговорка, че не е в ресора му. По думите му обаче ДАНС били уведомени за това. Петков не посочи и откъде идва заплахата, но издаде, че това е фирма, която се е облагодетелствала от обществените поръчки.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кремъл: Преговори за Украйна без Русия ще се провалят

Всяка световна мирна среща на върха за Украйна, която...

Откриха откраднатия джип на Лена Бориславова

Превозното средство било изоставено в нива в София

Училищен автобус с повече от 40 деца катастрофира в Тексас, има двама загинали

Училищен автобус с над 40 ученици катастрофира в американския...

Тръмп спечели отсрочка за глобата от 454 млн. долара

Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели в понеделник спиране...

Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink пише с помощта на мисли

Пациентът Нолън Арбо, който беше парализиран под рамото след...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Училищни настоятелства в Канада съдят Meta, TikTok и Snapchat

Четири училищни настоятелства в Канада заведоха делo срещу Meta...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img