Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков махна ДКК като шапка на Монтажи, иска същото и за ВМЗ

С решение на министрите от служебния кабинет „Янев“ компанията „Монтажи“ се изважда от Държавна консолидационна компания (ДКК) и се прехвърля директно към Министерството на икономиката. Целта е да се предотвратят ситуации като тази с 400 язовира, в които се строеше без търгове и обществени поръчки и накрая бяхме останали с 10 язовири.

Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков. Той добави още две рокади, направени преди края на служебния кабинет.

Миналата сряда замразихме проекта за правителствения комплекс, така че той е спрян и се извършва анализ, тъй като „поредните злоупотреби се случвали дори в момента, докато се говори“.

Подобна стъпка е направена с още две фирми „Екоинженеринг“ и Екоантрацид“, които се преместват в МОСВ – по същия начин ги притежава Държавна консолидационна компания и не се знае как се изразходват средствата в тези предприятия. Очакванията са чрез преместването да има прозрачност и парите, които се използват, да отиват за ремонт.

На трето място – самите язовири, когато се ремонтират, накрая отиват в държавно предприятие „Стопанисване на язовири, което е в Министерството на икономиката. То ще се прехвърли в Министерство на земеделието, тъй като това са напоителни язовири, които се ползват от земеделски стопани, а в момента стоят празни.

Незнайно защо – несвойствена дейност, тъй като след като бяха ремонтирани, бяха празни. Знаем, че се случва в последния момент, но задаваме и посоката за следващото правителство да започне да го прави, каза министърът.

Министър Кирил Петков смята, че тези стъпки ще направят нова структура на министерството, която ще се раздели с дейностите си и ще започне действия в посока на икономическо развитие.

Била е разисквана и точка дали и как Агенцията за иновации да премине от МИ, заедно с МОН и вицепремиера за евросредствата да има по-добър надзор на средствата. Да не говорим, че са изтекли милиони в посока иновации. Има позитивна нагласа да се действа, обясни министър Петков.

Мнението му е, че ако това се направи, МИ ще стане модерно министерство, където ББР, Инвест България, Българска агенция за „Застраховане“, Иновативният фонд може и др., заедно с тях може да е двигател за българската икономика занапред.

Много е важно да се продължат стъпките от следващия министър, това е въпрос, че трябва да се ограничи непрозрачното използване на средства, защото в момента министърът няма достъп до това какво се случва в компания „Монтажи“. Този вид компании – един вид „като шапки са били най-доброто – реално за изтичане на нашите средства„, коментира Кирил Петков.

Той коментира и протестите във ВМЗ – Сопот, като поясни, че протестиращите искат преразглеждане на Борда на ВМЗ, няма да има стачки, защото им казал, че конкурсът за нови директори на Държавна консолидационна компания приключва в петък и се надява се да се даде нова посока. Петков обясни, че ако има по-дълъг срок на управление, не вижда защо тази Държавна консолидационна компания трябва да съществува, тъй като ВМЗ става по-сложно. На 100% съм за ВМЗ да е 100% към МИ и да с премахне тази шапка, категоричен е той.

Няма време за губене, всеки ден е важен, тези доклади са началото на всички тези процеси и ако служебното правителство продължи в негова форма, всеки ден ще се продължат тези процеси, ако не се смени цялата структура на МИ и то не зависи толкова от министъра, ако се преструктурират този вид шапки да не се прикрива отговорност – както аз мога да кажа, че не знам какво се случва в „Монтажи“ сега, това един министър не може да го каже, добави Петков.

Целият екип ще обясни на следващия министър на икономиката какво трябва да се направи, каза служебният министър на икономиката.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Скандално в News24sofia.eu! Бойко Рашков нападна журналистът Николай Караколев (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=A076ow3cyKI Бившият вътрешен министър Бойко Рашков очевидно е кълбо от...

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания ще повиши разходите си за отбрана до 2,5%...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img