Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние

Корупцията на национално ниво се използва като инструмент от чужди страни като Русия, за да влияят на вътрешната стабилност и политика и да създават зависимости. Затова борбата с корупцията е толкова важна. Това послание отправи министър-председателят Кирил Петков в изказването си в рамките на Седмия икономически форум в Делфи, Гърция, цитиран от Правителствената информационна служба.

Премиерът беше категоричен, че е необходима сериозна дискусия по темата не само на национално, но също така и на регионално, европейско и глобално ниво, защото настоящата ситуация с войната в Украйна ясно е показала характера на управляващите в Русия, от които никой не желае да бъде зависим.

Министър-председателят даде пример с корупцията в България.

Петков посочи, че страната ни е една от най-зависимите от Русия държави в сферата на енергетиката, но същевременно през последните десет години не е направено достатъчно за диверсификацията и за справяне с тази зависимост.

Премиерът сравни „Турски поток“ с газовия интерконектор Гърция-България и изтъкна, че докато реализацията на в пъти по-скъпия проект (известен у нас като „Балкански поток“-бел.ред,), който не носи реална диверсификация, е вървяла в ускорено при предишните управляващи, другият проект след близо 10 години все още остава незавършен.

Министър-председателят увери, че към момента се работи сериозно по интерконектора и той ще бъде готов в средата на настоящата година и страната ни ще има истинска диверсификация, което ще е от полза за целия регион.

По думите му прозрачността е сред ключовите принципи в тази посока. Според българския министър-председател би било добре на европейско ниво да има възможност да се разследват не само злоупотреби с евросредства, но също борбата с прането на пари и трансграничната престъпност, например.

В изказването си премиерът Петков изтъкна още, че рискът от нестабилност в Западните Балкани е друг потенциален проводник на руската външна политика. По тази причина са необходими категорични превантивни действия в нашия регион. „Време е заедно да покажем, че Балканите са символ на координация,“ категоричен беше българският министър-председател.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Фалшив сайт набира французи за войната в Украйна

Френските власти разкриха фалшив уебсайт за набиране на френски...

БАБХ установи огнище на Инфлуенца А по птиците в с. Цалапица

В птицефермата са отглеждани около 86 000 птици

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

Русия се похвали с още един унищожен американски танк край Авдеевка

Руските сили са унищожили пореден американски танк Abrams на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украински тираджия загина при инцидент на АМ „Марица“

Мъжът бил блъснат от бус, докато пресичал магистралата

Множество арабски страни и Израел осъдиха терористичната атака в предградие на Москва

Редица арабски страни осъдиха терористичното нападение снощното терористично нападение...

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Съпругата на затворения руски дисидент Владимир Кара-Мурза каза в...

Нетаняху отмени израелската делегация в САЩ заради гласуването в ООН за Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че няма...

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

Ще се разберат ли ГЕРБ и ПП-ДБ за споразумението?

Съставът на министрите не е ключовият проблем

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img