Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков: ДПС излизат извън контрол

Снимка: архив пресцентър Министерски съвет

Аз виждам, че ДПС са страшно изнервени и в момента излизат извън контрол. Първият индикатор за успеха на правителството е, когато видим, че на първия ред в Народното събрание Делян Пеевски нещо вика.“ Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Проверките ще продължат много интензивно – точно това е казал Петков на Пеевски в парламента. Премиерът е решен да прекрати и издаването на така наречените „златни паспорти“, а реакцията на ДПС е на база на страх, смята премиерът. Той отрече да е казвал „не закачайте Иво Прокопиев“ на когото и да е било, както твърдеше миналата седмица Йордан Цонев. „Няма кръг, който да не закачим, ако е кръг на функцията на държавните пари.“.

Кирил Петков вижда раздразнение сред ДПС, тъй като им взели постовете и длъжности в изпълнителната власт, а „сега не знаят какво да ни правят„. Това, което ги вбесява е, че правителството е целенасочено и иска да направи промяната, смята Петков.

Опитват се да сложат було върху нашата работа, но хората го усещат с корема си„, изтъкна премиерът.

Кирил Петков е доволен, че правителството се справя доста добре за това, което се случва. Той обаче иска с още по-бърза скорост още повече резултати. Убеден е и че ако се махне корупцията от българската система целият потенциал на икономиката ще се отключи и страната ще тръгне по пътя на растежа.

В момента се прави списък на българи в чужбина, които имат образованието за антикорупция, МВР и различните служби, така че да бъдат привлечени. Правителството ще гледа най-квалифицираните хора, да имат морал, да не ги е страх и „така да се избере следващият главен прокурор“.

Кирил Петков няма никакво доверие на Иван Гешев, защото вече е бил с тези хора и си е ходил на барове с тях. „Този човек да се събуди и да започне да чисти системата е невъзможно за мен“, коментира Петков. Щом толкова много публична информация е навсякъде и няма осъдителни присъди и разследвания, системата не работи. Просто най-добре за всички нас е, ако Иван Гешев си подаде оставката, настоя Петков.

Медийните разкрития показват, че четвъртата власт работи. Испанските власти споделят за висшестоящи български политици, които са обвързани с пране на пари – имало снимки на Бойко Борисов като част от доклада на испанските власти. Снимките на бившия премиер са сложени като потенциална свързаност, но няма директни обвинения. Ако испанските власти са открили това, нашата прокуратура нищо не е открила. Как е възможно цялата информация да ни бъде давана от цял свят, а от нашата прокуратура – не, недоумява Кирил Петков.

Имаме толкова много доказателства и информации за българските политици, така че прокуратурата да започне да работи, настоя Кирил Петков. Той е доволен, че в МВР шефът Бойко Рашков иска да стигне много напред в разследванията. Докато прокуратурата не започне да работи, независимо какво прави МВР или ДАНС, не може да има осъдителни присъди, призна Петков.

Първото нещо, което всички трябва да направим е да няма скрито-покрито. Когато публиката има цялата информация, а институциите не работят, тогава очакването на обществото става различно. Когато не се говори и не се прави, а само в кулоарите се споделят имена, няма предпоставки за прогрес, изтъкна Кирил Петков.

Според него публичността трябва да е в Народното събрание. Ние сме само на втория си месец и разкритията стават с доказателства. Работи се по доста случаи, а МВР и ДАНС имат цялата свобода.

За освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“, Петков уточни, че президентът има своята си роля. Президентът е отделна институция, трябва да наблюдава нашата институция и да изказва мнение. Това, което се е случило с „Булгаргаз“, е че премиерът е приветствал работата на МВР. Ние с президента Радев комуникираме много често и на никой не държа сметка как реагира и какво прави, подчерта Петков.

Той знае какво се случва и е знаел за действията на МВР спрямо „Булгаргаз“.

Петков коментира и горещия международен конфликт между НАТО и Русия. Следим внимателно ситуация, ежечасно, за да е сигурно правителството, че има последната информация. Това, което се вижда, е, че всичките потенциали за нападение са в Русия. Русия, ако реши, има цялата сформирана бойна група, която може да влезе в Украйна. Кирил Петков се надява да няма война и че това са блъфиращи ходове. Ако се направи агресивната стъпка, ще се случи поредица от неща, като крайният резултат не се знае къде ще отиде, посочи Петков.

Той увери, че трябва да бъдем сигурни, че са обследвани всички варианти от негативните ситуации. Ако влезе Русия в Украйна, наложат се сериозни мерки срещу Русия, включително и спирането на газа, което за нас би било сериозен удар, изтъкна Кирил Петков.

Това, което е видяло правителството, са две неща – има варианти как да бъдат запазени енергийните запаси на ток, обследват се варианти за втечнен газ. Българските домакинства няма да бъдат повлияни от лошите международни развръзки, увери Петков.

Използваме кризата, за да се види къде ни е дефицитът. Натовски възможности ни дават възможности нашето небе да бъде охраняемо. Когато дойдат самолетите, тогава военновъздушното пространство ще бъде под български контрол. Стратегията за отбраната трябва да се промени и използваме тази криза точно за това, обясни премиерът.

Кирил Петков добави, че това, което следи правителството, е положението за българските сънародници в Украйна. Следим внимателно и ако се наложи, да изпратим нашите военни самолети да съберат български граждани. За всички, които не трябва да са задължително там, трябва да се приберат, призова Петков.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян каза...

Задържаха трима тийнейджъри в Германия по подозрение в тероризъм

Трима тийнейджъри, заподозрени в планиране на екстремистка атака, бяха...

Средната заплата на българина се е увеличила над 2 пъти от 2014 г. насам

Годишният общ доход средно на лице от домакинство е...

Седем задържани при масов бой в Ихтиман

Масов бой в Ихтиман вдигна полицията на крак, съобщават...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

Дядо блъсна с кола внука си в Разградско след спор за стари тухли

79-годишен жител на село Брестовене в община Завет, област...

Седем станаха жертвите от нападението в мол в Сидни

Броят на жертвите на трагичния инцидент в търговския център...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img