Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков дава пълно доверие на министрите си, обяви червените линии (БИОГРАФИИ)

Снимка: БГНЕС

Ако успеем да постигнем целите си, значи сме показали, че сме действали почтено. Самото коалиционно споразумение ще има всички елементи на почтеност„. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание, след като представи правителството си.

Мотото на правителството ще бъде „Нулева толерантност към корупцията„. Всички ние ще работим като отбор, надява се Петков и добави, че има споразумение за областните управители на съшия принцип като с министрите.

Приоритетите на правителството ще бъдат цените на тока, кризата с коронавируса и законът за КПКОНПИ. Идеята на ПП е да намали административната тежест към бизнеса и хората. Всеки министър ще дойде със своя екип, ще могат да назначат своите заместник-министри.

Петков подчерта, че корупцията ще бъде червената линия, която нито един от министрите в четворната коалиция няма да премине. Тази коалиция ще бъде в този състав само, ако мотото на новото управление се спазва, каза той.

Прозрачност няма да има само в изпълнителната власт, но ще бъде дадена ясна представа на българския народ пълна отчетност. Вече няма да има непрозрачно финансиране от нечии министерства, уточни Кирил Петков.

Петков ще даде пълен кредит към доверие на всички министри с ясни начини за проверка, общи цели и с крайни резултати, които всички ги очакват. Кирил Петков се надява, че с опозицията ще има конструктивен начин на разговор и ако някои някъде стъпи по грешен начин, да огласят направената грешна стъпка.

От тук нататък аршинът за министрите ще бъдат един и същи и Петков настоя за един добър, който да решава общите задачи. Начинът на комуникация с коалиционните партньори ще бъде непрестанен, уточни Кирил Петков.

За новата детска педиатрична болница, която ще се строи в двора на болница „Лозенец“, Петков се радва, че проф. Асена Сербезова ще бъде министър на здравеопазването. Прибързани решения няма да се правят, а всички решения ще се взимат на база анализи за ползите и рисковете. За всички отделни политики това ще бъде начинът, каза Петков.

По отношение на решенията на правителството за Република Северна Македония, Кирил Петков заяви, че българската позиция по темата остава, както си е, но трябва да бъде надграден. Не искаме да продължаваме с лозунги, а да седнем заедно и да работим в екип за добросъседство, настоя Кирил Петков.mossaika

Ето го и състава на Министерски съвет:

Министър-председател – Кирил Петков – „Продължаваме промяната“ (ПП)

Заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите – Асен Василев (ПП)

Вицепремиер по ефективно управление – Калина Константинова (ПП)

Вицепремиер и министър на икономиката и индустрията – Корнелия Нинова (БСП)

Заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов (ДБ)

Вицепремиер и министър на регионалното развитие – Гроздан Караджов (ИТН)

Министър на енергетиката – Александър Николов

Министър на външните работи – Теодора Генчовска (ИТН)

Министър на отбраната – Стефан Янев (ПП)

Министър на здравеопазването – проф. Асена Сербезова (ПП)

Министър на образованието – проф. Николай Денков (ПП)

Министър на правосъдието – Надежда Йорданова (ДБ)

Министър на вътрешните работи – Бойко Рашков (ПП)

Министър на растежа и иновациите – Даниел Лорер (ПП)

Министър на труда и социалната политика – Георги Гьоков (БСП)

Министър на земеделието – Иван Иванов (БСП)

Министър на туризма – Христо Проданов (БСП)

Министър на транспорта – Николай Събев (ПП)

Министър на културата – Атанас Атанасов (ПП)

Министър на спорта – Радостин Василев (ИТН)

Биографии:

Снимка 556973

Кирил Петков завършва финанси в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на своя випуск.

Петков е предприемач, който развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност, има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии.

Кирил Петков е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ „Св. Климент Охридски“, афилииран с Харвардския университет. В Центъра преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността.

През 2018 година Петков създава за българските студенти от природонаучните дисциплини Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) в Биологическия факултет на Софийския университет.

Кирил Петков е министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 до 15 септември 2021.

Снимка 556960

Асен Василев е завършил икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Той е министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г.

Заема поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев.

Снимка 556972

Калина Константинова завършва 9-та Френска езикова гимназия в София. Изучава Икономика в Колежа „Бард“ в Ню Йорк, САЩ. Има и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки в Лондон, Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството.

Преподава в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School. Опитът ѝ в частния, публичния и нестопанския сектор е изцяло в подкрепа на развитието и модернизацията на малкия и среден бизнес и стартиращите компании в България. В последните две години развива иновативна стартираща компания в сферата на информационната сигурност, носител на множество награди.

Съветник на Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г.

Заместник-министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев.

Снимка 556974

Корнелия Нинова завършва средно образование в Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин Кирил „Философ“.

Завършва висше образование в СУ „Климент Охридски“ – Юридически факултет.

Има юридически опит като следовател и юрисконсулт и управленски – като заместник-министър на икономиката.

Народен представител в 41-ото, 42-ото, 43-ото, 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

Председател на парламентарната група на „БСП за България“ в 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

Била е член на комисията по икономика, член и председател на комисията по социална политика.

Председател на БСП от 2016 г.

Борислав Сандов завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „География“, и е специализирал в направление „Изменение на климата и управление на води“. Участва активно във всички популярни природозащитни кампании от последните 15 години. Бил е зам.-председател на Студентски съвет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Координатор е за България на Европейската гражданска инициатива за защита на пчелите.

Сандов е изявен природозащитник, работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Той е съпредседател на „Зелено движение“ и член на председателския съвет на Демократична България. Председател на постоянната парламентарна комисия околна среда и водите в 46-ото Народно събрание.

Снимка 556969

Гроздан Караджов завършва английската езикова гимназия в София и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Заемал е длъжността програмен директор във фондация „Отворено общество“. От 1997 – 2001 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. От 2005 до 2007 г. е ръководител на проекта за изграждане на завод за керамични плочи на испанската компания „Керос“ с разкрити над 150 работни места. В следващите години развива редица бизнес начинания в областта на строителството и в сферата на изграждане и поддръжка на телекомуникационни мрежи и съоръжения.

Народен представител в 43-ото Народно събрание и председател на постоянната комисия по транспорт, ИТ и съобщения.

Учредител на фондация „Светът на Мария“ и дългогодишен активен дарител.

Владее английски и руски език. Женен, с четири деца.

Снимка 556959

Александър Николов е магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен директор на инвестиционно дружество за иновативни проекти за зелена енергия в България, част от международен холдинг. Притежава дълъг опит в телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари – изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, ръководил проекти за развитие на финтех решения, структуриране на сливания и придобивания на компании – от прогнозиране през планиране и пълна реализация.

Изнася лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителна квалификация, насочена към дигитална трансформация, като текущо работи по дисертация на тема в същата област.

Заместник-министър на енергетиката в служебния кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 година.

Снимка 556986

Теодора Генчовска е завършила е Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, по-късно учи във Военната академия „Георги С. Раковски“. Преминала е през редица допълнителни квалификации: курсове по политика и планиране в Училището на НАТО в Германия; стратегически модул в Колежа на НАТО в Рим, Италия; обучение по международни отношения във Военната академия в Шривенхем, Великобритания. Била е на стратегически курс по военна дипломация при Военна база Пенсакола, САЩ.

Тя е експерт по въпросите на сигурността и отбраната. Професионалната й кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз“ в Министерството на отбраната.

Била е съветник по отбраната последователно в Постоянното представителство на Република България в ЕС и Постоянната делегация в НАТО. Била е част от подготовката и участието на България в срещите на върха на страните членки на Алианса. Участвала е в българските делегации на срещите на върха на НАТО в Истанбул, Уелс, Варшава, Брюксел.

Снимка 556985

Стефан Янев е бил директор на дирекциите „Отбранителна политика“ и „Политика за сигурност и отбрана“ на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.

След 2003 г. е заемал постовете началник на отдел „Отбранителна политика и анализи“ в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации“ в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел „Стратегии и доктрини“ в Управление „Планиране на отбраната и въоръжените сили“.

Завършил е Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен, след което Военна академия „Г. С. Раковски“ – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

Секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г. Служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г

Служебен министър-председател от 12 май 2021 г.

Снимка 556963

Проф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава дисертация в областта на социалната медицина и организация на здравеопазването и фармацията през 2007 г. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и обществено здраве от МУ-София и магистърска степен по здравна политика и фармакоикономика от Barcelona School of Management, Univeristat Pompeu Fabra, Барселона, Испания.

През 2019 г. завършва магистратура по психология във Великотърновския университет. Има три специалности: организация и икономика на аптечната и дистрибуторската практика, организация и икономика на фармацевтичното производство и клинична фармация.

Професор в Катедрата по Здравна политика и мениджмънт, Факултет по обществено здраве при МУ-София. През периода 07.2014-08.2018г. е Изпълнителен директор на Изпълнителната Агенция по Лекарствата към Министъра на здравеопазването. Била е член на Управителния борд на Европейската Агенция по Лекарствата и член на Комисията за оценка на здравните технологии. От 02.2020 г. е председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Има над 20 години опит в лекарствения сектор, заемайки различни позиции в представителства на производители на лекарства, дистрибутори и договорни изследователски организации за клинични изпитвания. Одитор по европейски стандарти за добри практики във фармацевтичния сектор.

Владее английски и руски езици. Омъжена, с две деца.

Снимка 553063

Николай Денков е академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europea, професор и доктор на науките по физикохимия. Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. той е сред първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята област. Публикувал е над 175 научни статии. Неговите разработки са цитирани над 8500 пъти в научната литература (h-index = 47). Има 12 патента, включително шест международни (WIPO, US, Europe) и четири чуждестранни. Ръководил е повече от 45 международни проекта.

За своите научни постижения акад. Николай Денков е удостоен с редица престижни отличия: наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, националната награда „Питагор“ на МОН.

От 2014 до 2016 г. акад. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката, а през 2017 г. и от май 2021 г. – служебен министър на образованието и науката.

Снимка 556993

Надежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирала е английско търговско право в The University of Law, Лондон. От 2007 г. е вписана в адвокатската колегия в Разград.

Като юрист експертизата ѝ е в областта на административното и търговското право, изпълнение и решаване на спорове при изпълнение на проекти, финансирани със средства на ЕС и други международни организации.

Работила е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където започва като експерт и стига до началник на дирекция „Правна“. Била съветник на проектната инициатива „Отворено управление“ на Американската агенция за международно развитие.

Началник е на кабинета на правосъдния министър Христо Иванов (ноември 2014 – декември 2015)

Народен представител от „Демократична България“ в 45-ото и в 46-ото Народно събрание. В 46-ия парламент е председател на т. нар. комисия „Магнитски“, Зам.-председател на правната комисия в двата парламента.

Участник от „Демократична България“ в експертните коалиционни преговори през ноември 2021 г., в групите по правосъдие и по регионална политика.

Снимка 556966

Бойко Рашков има дългогодишен юридически стаж. В професионалната си кариера е заемал редица отговорни държавни постове като директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет.

Народен представител в 39-ото Народно събрание, заместник-министър на правосъдието, председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Доцент д-р по наказателен процес, ръководи Катедра „Наказателноправни науки“ в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство.

Служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи от 12 май 2021 г.

Снимка 556970

Даниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава се като инвеститор и предприемач с 20-годишен международен опит.

През 1999 г. Даниел Лорер основава в Париж първия си стартъп FranceBusinessPlus, който впоследствие е продаден успешно. Работи като IT експерт в израелската хай-тек компания Mercury Interactive, която е купена през 2006 г. от Hewlett-Packard. След продажбата, Даниел Лорер става един от създателите на Optiim, хай-тек компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул, продадена през 2016 г.на австрийския холдинг New Frontier Group.

Лорер е един от основателите и управляващ партньор на BrightCap Ventures – фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Отговаря за оценка на нови компании и контрол на изпълнението на бизнес плановете им.

Преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

През 2013 г. Даниел Лорер е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков. През 2021 е съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към министерството на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г.

Работил и живял е в София, Тел-Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона. Говори английски, иврит, френски, руски и немски език.

Даниел Лорер е женен, с 3 деца.

Снимка 540578

Георги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора през 1979 г., а през 1989 г. придобива магистърска степен специалност „Технология на машиностроене и металорежещи машини“ във ВМЕИ Габрово (днес Технически университет „Васил Априлов“). Има и педагогическа правоспособност.

От 1989 до 1994 г. работи във ВМЕИ Габрово – научно изследователска и преподавателска дейност.

От 1994 година работи в социалната сфера – Дирекция „Бюро по труда“ Стара Загора, като от 2006 г. е директор на бюрото.

От 2003 до 2013 г. е общински съветник в Общински съвет Стара Загора – Председател на Постоянната комисия по социална политика и зам. председател на Общинския съвет.

От 2013 г. е народен представител в 42-то, 43-то, 44-то, 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание на Република България. През тези осем години е член на Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите(в 42-то НС) и на Комисията по здравеопазване (в 43-то ,44-то и 46-то НС), зам. председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика ( в 42-то, 43-то, 44-то, 46-то НС) и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика (46-то НС) и на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите (44-то НС).

Снимка 556971

Иван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров“ с английски немски и руски език. През 1999 г. придобива магистърска степен „История“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а през 2006 г. магистърска степен „Право“ във ВТУ „Св. Кирил и Методий“. През 2016 г. защитава докторска степен по история, а през 2018 г. доктор на науките по управление на информационни процеси. През 2000 г. завършва Школа за запасни офицери в гр. Шумен.

Има юридически опит като юрисконсулт и адвокат и административен като общински съветник.

От 2013 г. е народен представител в 42-ото, 43-ото, 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание на Република България. През този период е член и заместник-председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и член и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и член на Комисията по правни въпроси.

Снимка 409617

Христо Проданов е магистър по Индустриален Мениджмън

Собственик и управител на заведения за бързо хранене, член на Съвета на директорите на „Кинтекс“ ЕАД, „Галатея“ЕАД.

Регионален мениджър компания за проектиране и изграждане на басейни и спа центрове.

Член на Комисията по икономическа политика и туризъм 44-то, 45-то, 46-то Народно събрание.

Снимка 556983

Николай Събев е завършил Висше военноморско училище Варна, специалност „Управление на флота и пристанищата“, УНСС, специалност „Икономика и управление на транспорта“, както и множество курсове за следдипломна квалификация, свързани с маркетинг, финанси, комуникации, управление и статистически анализ.

Николай Събев е предприемач, иноватор, визионер и дарител. Той е създател на логистичната група с марката Еконт. Експертният му профил е бизнес моделиране и стратегически анализ. Професионалният му път в частния сектор стартира през 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване“.

Съставител е на учебника „За капитани близко плаване по р. Дунав“.

Снимка 556964

Атанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има бакалавърска степен по „Театрално изкуство“ от Whitman College (САЩ), където е приет с пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на випуска.

Освен артист пред камерата и на сцената е и продуцент на документално кино. Филмът му „Отключи сцената“ е показан на 5 международни фестивала и печели първо място в категорията „Избор на публиката“ в Джорджия, САЩ. Филмът разказва историята на проекта „Unlock the Stage“, който започва в Лос Анджелис и чрез онлайн кампания набира средства за възстановяването на читалището в родното село на баба му и дядо му – Татарево. Вече 6 поредни години организира фестивала „ОТКЛЮЧЕНО“, за да поддържа сцената на читалището жива.

Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон.

Радостин Василев завършил е „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Притежава дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

Снимка 556984

Основател и управляващ съдружник на адвокатско дружество „Радостин Василев“. През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които практикуват международно спортно право и консултират допинг казуси.

Адв. Радостин Василев има десетки публикувани статии и коментари, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво и е консултирал голям брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Осъществява процесуално представителство пред органите на ФИФА, УЕФА и Международния спортен съд в Лозана, Швейцария.

Депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно Събрание. Председател на Правната комисия в 45-ото Народно Събрание.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

Китайски военни се срещнаха с американски и руски военноморски служители в Циндао

Високопоставени китайски военни проведоха отделни срещи с колеги от...

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Ранени и загинали при пожар в ресторант в Индия

Пожарът е причинен от гръмнала газова бутилка

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Турция може да предостави техническа помощ на Ирак за...

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Даниел Митов се отказва от Външно министерство (ОБНОВЕНА)

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в София

Затяга се контрола срещу неправилното паркиране в София. Това...

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img