Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Кирил Петков: Да подкрепим биотехнологиите със специален иновационен фонд

Предлагаме да отворим специален иновационен фонд в рамките на инициативата „Три морета“. Инвестирането в големи инфрастуктурни проекти би било безсмислено, ако не подкрепя конкретни бизнес инициативи. В този смисъл би трябвало тези модерни технологии да бъдат използвани за създаването на иновации в индустрии на бъдещето, като например биотехнологии. За това настоя министърът на икономиката Кирил Петков, който взе участие и направи презентация в работен панел на тема „Иновации“ по време на Бизнес форума, част от провеждащото се в София събитие, съобщиха от министерството.

По думите му, сътрудничеството между иновационните екосистеми в региона предполага мащабни инициативи в публични и частни структури – като технологични паркове, мрежи от иновационни центрове, изследователски организации и университети. Можем да обединим водещи световни компании с иновативни стартиращи такива в Изкуствен интелект, които да подкрепят дигитализацията на индустрии на бъдещето, чрез наличната българска и регионална инфраструктура и експерти в областта.

„В България работят и успешно се създават множество такива стартъпи, работещи на световно ниво, които могат да обединят усилия в създаването на иновативни решения в различни индустрии“, каза той. Министърът даде пример с биотехнологичните и фармацевтични компании, които търсят решения за подобряване на човешкото здраве.

Провеждането на изследвания в България и съседните страни дава възможност на пациентите да се възползват от иновативни, целенасочени лечения. То също прави страните от Инициативата глобален център за разработване на прецизни лекарства.

Икономическият министър изтъкна още, че в София Тех парк ще се използва изграденият вече петаскейл суперкомпютър. Проектът е част от европейската инициатива Euro HPC, като така в региона ще има мощен инструмент за прилагане на научните постижения в индустрията и реализация на изследователски проекти.

„Нашата цел е да насърчим по-добра наука за обществото и за бизнеса и улесняване на иновациите, трансграничното сътрудничество с най-добрите институции и обучение на следващото поколение български IT таланти“, заключи министърът.

Засилване на иновациите и развитието на транспортната и енергийната свързаност – това са основните приоритети на форума „Три морета“ и следва да е основна задача на всички страни, членуващи в инициативата.

Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на международната инициатива, обединяваща дванадесет европейски страни България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия и Румъния.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....

Подобряват условията на живот и лечение на психично болните

Депутатите приеха на първо четене на Законопроект за изменение...

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

Даниел Митов се отказва от Външно министерство (ОБНОВЕНА)

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img