Кирил Петков: Да подкрепим биотехнологиите със специален иновационен фонд

Прочитания 1922
0 0

Предлагаме да отворим специален иновационен фонд в рамките на инициативата „Три морета“. Инвестирането в големи инфрастуктурни проекти би било безсмислено, ако не подкрепя конкретни бизнес инициативи. В този смисъл би трябвало тези модерни технологии да бъдат използвани за създаването на иновации в индустрии на бъдещето, като например биотехнологии. За това настоя министърът на икономиката Кирил Петков, който взе участие и направи презентация в работен панел на тема „Иновации“ по време на Бизнес форума, част от провеждащото се в София събитие, съобщиха от министерството.

По думите му, сътрудничеството между иновационните екосистеми в региона предполага мащабни инициативи в публични и частни структури – като технологични паркове, мрежи от иновационни центрове, изследователски организации и университети. Можем да обединим водещи световни компании с иновативни стартиращи такива в Изкуствен интелект, които да подкрепят дигитализацията на индустрии на бъдещето, чрез наличната българска и регионална инфраструктура и експерти в областта.

„В България работят и успешно се създават множество такива стартъпи, работещи на световно ниво, които могат да обединят усилия в създаването на иновативни решения в различни индустрии“, каза той. Министърът даде пример с биотехнологичните и фармацевтични компании, които търсят решения за подобряване на човешкото здраве.

Провеждането на изследвания в България и съседните страни дава възможност на пациентите да се възползват от иновативни, целенасочени лечения. То също прави страните от Инициативата глобален център за разработване на прецизни лекарства.

Икономическият министър изтъкна още, че в София Тех парк ще се използва изграденият вече петаскейл суперкомпютър. Проектът е част от европейската инициатива Euro HPC, като така в региона ще има мощен инструмент за прилагане на научните постижения в индустрията и реализация на изследователски проекти.

„Нашата цел е да насърчим по-добра наука за обществото и за бизнеса и улесняване на иновациите, трансграничното сътрудничество с най-добрите институции и обучение на следващото поколение български IT таланти“, заключи министърът.

Засилване на иновациите и развитието на транспортната и енергийната свързаност – това са основните приоритети на форума „Три морета“ и следва да е основна задача на всички страни, членуващи в инициативата.

Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на международната инициатива, обединяваща дванадесет европейски страни България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия и Румъния.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

БХРА иска оставката на Кунчев, внасял излишен смут

Оставката на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев поискаха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според зам.-председателя Веселин Налбантов, непремерените изказвания на Кунчев внасят излишен смут и хаос в разгара на летния сезон. Изказванията на главния здравен инспектор за предстояща нова вълна и затваряне на бизнеси противоречат на обстановката […]