Кирил Петков бори скока на цената на тока, но след анализи и оценка

Повишение само в краен случай, но без яснота как

Views 11113
0 0
Снимка: архив БГНЕС

В бъдеще всяко повишаване на цената на енергийните ресурси за битовите потребители – ток, вода и парно, няма да се случва без обстоен анализ от експерти. Това заяви в началото на заседанието на Министерски съвет в четвъртък премиерът Кирил Петков.

Макар и след вчерашните неразбории с приемането и след това редактирането на мораториума, предложен от ГЕРБ, но приет от мнозинството, новият министър-председател остава оптимист. Въпросът продължава и днес в пленарна зала.

Това, което се случи вчера и днес, ще се допотвърди – замразяване на цените, за мен е много важен знак, че оттук нататък, без да има много сериозен анализ в енергийната система и системата на топлофикация, не можем да даваме допълнителните разходи, които са в системата, на крайните потребители„, обеща Кирил Петков.

Неясен обаче остава въпросът как анализ на външни експерти би могъл да повлияе на независимия по закон регулатор КЕВР. Неясно остават също и мерките, които кабинетът смята да предприеме, за да компенсира скока на цените. Неясно остана и кой конкретно ще прави въпросния анализ.

По темата с наводненията в областите в Южна България – Смолян, Благоевград и Кърджали, били направени конкретни стъпки, за да могат пострадалите да бъдат компенсирани, съобщи още Петков. След срещата му с областните управители на тези региони следва да бъде изготвена точна оценка на щетите.

За първи път тази оценка ще е с пълен детайл за единични цени и количества. Целта е да подпомогнем максимално бързо на населението да има достъп до населените места и нормално снабдяване с вода и ток. Но и на второ място – да сме сигурни, че средствата се изразходват в максимална координация с министерствата„, добави премиерът.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Депутатите се скараха кой има ВЕИ, докато търсят в мъглата едни 200 млн. лв.

Депутатите се скараха в пленарна зала кой от тях е във ВЕИ-бизнеса. Темата бе повдигната по време на дебата за изменение на решението от вчера за налагане на мораториум върху цените на тока, водата и парното. Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев предложи редакция на точката, […]