КЕВР закова цената на газа за май на 162.17/MWh (ВИДЕО)

News24sofia.eu
Прочитания 15934
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ днес 13 май, като тя ще е в сила от 1 май 2022 г.

Цената ще е в размер на 162,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“, пише в решението на КЕВР. Поскъпването е с между 15 и 16% спрямо цената за април месец.

Припомняме, че решението си КЕВР вече веднъж го отложи с аргумент провеждане на проверка в „Булгаргаз“, макар че по това време премиерът Кирил Петков да беше на посещение в САЩ, откъдето дойде и новината за доставка на втечнен природен газ за България. Все още не е ясно нито какво количество е договорено, нито на каква цена, но днес премиерът обяви, че танкерите ще пристигнат следващия месец.

И днес в решението си КЕВР обявява, че за м. юни 2022 г. актуализираните прогнози на „Булгаргаз“ за цена на газа показват цена около 140 лв./MWh, сравнима с цената за м. април 2022 и значително по-ниска от цената за м. май. Основен фактор за това са сключените от „Булгаргаз“ сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на „Газпром“. Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе официално заявление с предложение за цена за месец юни.

КЕВР обобщава и общественият доставчик „Булгаргаз“ е предприел действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители след спирането на газа от страна на „Газпром“.

Предложената цена на обществения доставчик е формирана в резултат на сключени множество сделки с търговци на природен газ, при критерий „най-ниски доставни цени“. В ценовия микс за м. май също е включено и цялото количество по анекса на договора от 2019 с фирмата-доставчик от Азербайджан, уверяват от енергийният регулатор.

Поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители, заявяват още от КЕВР. Припомняме, че се очаква решението на регулатора както за цената за битови потребители на топла вода и отопление, които по традиция се променят в началото на лятото, както и за искането увеличение на цената на водата.

@news24sofia_tv #КЕВР: По – #скъп #газ със задна #дата – ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИК-ТОК ЗА ОЩЕ НОВИНИ #News24sofia ♬ original sound – News24sofia.eu

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Управляващите постигнаха консенсус по антикризисните мерки

Постигнат е консенсус по по-голямата част от обсъжданите антикризисни и антиинфлационни мерки. Това стана ясно от изявленията на участниците в експертния коалиционен съвет, който заседава в този час в Министерството на финансите, съобщава БНР. Изчистват се последни детайли по мерките за подпомагане на бизнеса и гражданите. Относно очакваното поскъпване на

Read More »