КЕВР иска енергийният министър да се обоснове за цената на газа за януари

Прочитания 1828
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов поиска информация от енергийния министър Александър Николов за становището за формиране на цената на природния газ за януари.

В писмо шефът на КЕВР посочва, че на вчерашния брифинг в Министерството на енергетиката министърът е заявил, че е имало достатъчно инструменти за „различен микс“ за регулирания пазар на природен газ и според анализите на МЕ цената на природния газ от 1 януари 2022 г. е можело да бъде 107,60 лв за мегаватчас, което е ръст от 5,15%, а не както е предложил „Булгаргаз“ и енергийният регулатор утвърди – с 30%. Министърът заяви и че не са използвани всички възможности и не е спазена нормативно заложената схема с приоритет да се използва газът от различни източници с най-ниски цени.

По тази причина Иванов настоява Николов да предостави изготвения от експертите на МЕ анализ, както и използваната информация, за да могат членовете на КЕВР да се запознаят с тях и да преценят дали твърденията са основателни от регулаторна гледна точка.

КЕВР ще информира обществеността за своето становище след получаването на отговор от Министерството на енергетиката и след провеждането на анализ на експертно ниво от страна на регулатора.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Цацаров хвърля оставка като шеф на КПКОНПИ

Той напуска поста от 1 март